0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Sírhelyek gondozási naptára

Sírhelyek gondozási naptára, feladatok 12 hónapon át

Nem csak a kertünket kell gondoznunk, hanem szeretteink sírhelyét is. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

TAVASZ

1. A tél nyomainak eltakarítása; amennyiben alkalmaztunk téli takarót, távolítsuk el, mert ilyenformán a talaj hamarabb felmelegszik, a kikelet első hírnökeinek pedig lehetőségük nyílik rá, hogy első zöld hajtásaikkal előbukkanjanak.
2.  A lehullott ágakat és a túlzott mértékű lombot távolítsuk e.
3. Sort keríthetünk a fásszárúak téli metszésére is, hisz keményebb fagyra már aligha kell számítani. A fagykárt, illetve a túlburjánzott hajtásokat metsszük le, de arra ügyeljünk, hogy ezenközben őrizzük meg a növényre jellemző formát.
4. A csarabot az előző év során kihajtott részek tövéig metsszük vissza, mert csak így lesz sűrű, egyenletes növekedésű.
5. Az évelők elhalt részeinek lemetszését viszont addig halogassuk, ameddig csak lehet mivel védelmükben számtalan hasznos segítőnk telelhetett át.
6. Lazítsuk az évszakos ágy talaját, alkalomadtán pedig dolgozzunk bele komposztot.
7. Most elültethetők a robosztus termetű tavasszal virágzó növények. Vigyázat! – május közepéig még bármikor meglephet bennünket az éjszakai fagy.
8. Az ültetés végeztével egészítsük ki – vagy cseréljük ki – a mulcstakarót.
9. Vizsgáljuk meg a síremléket a fagykár és a biztonságosság szempontjából, majd tiszta vízzel, kefével tisztogassuk meg.

NYÁR

1. Az évszakos ágy friss növényekkel való beültetése mellett ilyenkor legfontosabb tevékenység; száraz időszakban hetente egy-két alkalommal 10-20 liter/m2 vizet juttassunk ki.
2. Bizonyos évszakos virágainknak háromhetente folyékony tápanyagra van szükségük; a növények edényeit még gyakrabban szükséges tápoldatozni vagy öntözni.
3. A nem kívánatos gyomokat minden négy-hat hétben egyszer kézzel ki kell irtani. A gyomirtószerek használatát a temetőkben nem engedik – és egyéb- iránt sem tanácsos.
4. A nyári virágokat május végétől kezdve telepíthetjük az évszakos ágyba. Közülük egyesek virágzási időszakát úgy hosszabbíthatjuk meg, hogy lecsipkedjük róluk az elszáradt virágzatokat.
5. A fásszárúakat, valamint a talajtakaró növényeket június folyamán metsszük formára.

ŐSZ

1. Októbertől még mindig ültethetők bizonyos ősszel virágot nyitó növények az évszakos ágyba. Rajtuk kívül a tavasszal nyíló hagymások szaporítóanyagát is ekkor kell elduggatni.
2. Ősszel ne végezzünk nagytakarítást a síron, mivel hasznos rovarsegítőink számára számtalan fűféle, virág és magtermés kínál alkalmas téli szállást. Télen pedig egyáltalában nem is mutatnak rosszul.
3. Ha most mulcsozunk, ez a réteg óvó melegen, nedvesen tartja a talajt, ráadásul megkönnyíti a hagymás növények számára az áttelelést.
4. Az örökzöld évelőket és fásszárúakat öntözzük.

TÉL

1. A tartós beültetésre szánt növényeket, valamint a talajtakarót úgy kell megválasztani, hogy azoknak semmiféle téli védelemre ne legyen szükségük.
2. A fenyőrőzsével való borítás inkább kárt okoz, mivel oltalmában számtalan kártevő telel át, és a talajtakaró növényeket kórokozó gombák fertőzhetik meg. Általánosságban a téli hótakaró önmagában elegendő védelmet biztosít.
3. Az örökzöldekről rázogassuk le a nagyobb hó mennyiséget, így nem törnek el az ágaik.
4. A verőfényes napokon, vagy ha alig-alig van hó, akár szükségessé válhat az öntözés is.

NÖVÉNYVÉDELEM

Növényvédelmi intézkedéseket – vagyis a gombás betegségek és a kártevők elleni védekezést – általában alig szükséges foganatosítani a sírokon. Ha a mindenkori talaj adottságaihoz igazodó növényekkel telepítettük a sírokat, helyesen gondozzuk a növényeket, rendszerint egyáltalán nem is jelennek meg betegségek. Némi rágásnyomnak a leveleken, illetve kósza levéltetvek megjelenésének még nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani. Mindössze arra utalnak, hogy a választott növények beilleszkednek a táplálkozási körforgásba, ami pedig annyit jelent, hogy segítőinknek is hasznára válnak. Ha mégis maradandó károk jelentkeznek, talán az érintett növény cseréje a leginkább  kézenfekvő ellenintézkedés – mivel vagy kezdettől fogva beteg egyeddel volt dolgunk, vagy nem kizárt, hogy mégse illik a tenyészhelyre. Állati kártevők vegyszeres irtása, illetve a vegyszeres gyomirtás egyaránt tiltott tevékenység a temetőkertekben. Ugyanakkor a biológiai értelemben semleges szerek – amilyen a folyékony oldat formájában készített  csalánlevél vagy zsúrlótrágya – számításba jöhetnek. A nagyobb termetű kártevőkkel, amilyenek a pockok, vagy az üregi nyulak, a temető személyzete hivatott szembeszállni.

Sírhelyek gondozási naptára
5 (100%) 3 szavazat

Login

Lost your password?