Őszi feladatok a kertben

Őszi feladatok a kertben

őszi kertimunka

Friss reggelekkel, napsütéses nappalokkal, csendes esőkkel köszönt be az ősz. A természet a téli pihenőre készül, de a kerti munkák nem szünetelnek. Ilyenkor rengeteget segíthetünk kertünknek, hogy a nyarat „kipihenje”, a télre és az új termőidőszakra pedig felkészüljön. Lássuk, milyen feladatok várnak ránk.

Milyen terméseket hoz kertünkbe az ősz?

Kezdjük a kertészkedés legjobb részével: a betakarítással. A gyümölcsök közül az alma, körte, szőlő, szilva és dió összegyűjtése ősszel történik. A zöldségeskertben pedig vár ránk sok burgonya, káposzta, sárgarépa, sütőtök, cékla és hagyma.

Mit jelent az őszi „rendrakás” a kert esetében?

A kerti hulladékok, fonnyadt zöldségek ne maradjanak a talajon. Ugyanez vonatkozik az elszáradt növényekre és a lehulló falevelekre. Ne tévesszen meg a szép színpompás látvány: a gyepnek nem tesz jót a levéltakaró. Kerüljön minden hulladék a komposztba!

Mit tehetek a talajért a kertben?

A talaj a következő évben meghálálja, ha ősszel gondját viseljük. Ennek lépései a következők:

 1. Távolítsuk el az elszáradt növényeket! Csak az évelő és fagytűrő növények maradjanak a földben.
 2. A megtisztított talajt ássuk fel! Így kerül egyensúlyba a talaj vízellátása. Ezen kívül a gyomnövények irtásához is hozzájárulunk.
 3. Pótoljuk a tápanyagot! Ősszel komposzttal vagy istállótárgyával érdemes táplálni a termőföldet. Ha erre nincs lehetőség, őszi műtrágyát válasszunk.

Mi a teendő ősszel a gyümölcsfákkal?

Ne csak szüreteljünk, gondozzuk is a gyümölcsfákat!

 1. A fa tövéből, gyökeréből vagy törzséből eredő sarjaktól szabaduljunk meg! Ezek elvonják a tápanyagot a lényegi részektől.
 2. A fákon látható sérülések, repedések széleit vágjuk le! Sebbalzsammal kezeljük az alatta lévő területet!
 3. Lombhullatás után könnyebb a metszés. Persze csak akkor, ha megfelelő eszközzel végezzük. Lehetséges, hogy célszerű egy ágvágó vásárlása, mielőtt munkához látunk.

Ültethetek-e ősszel?

Természetesen ősszel ültetésre is van lehetőség. Például az alábbi növényekben gondolkodhatunk:

 • gyümölcsfák
 • cserjék
 • virághagymák
 • rózsabokor
 • fokhagyma
 • zöldsaláta
 • káposzta

Úgy időzítsük az ültetést, hogy még a fagyok előtt megtörténjen.

Mit jelent a fagyvédelem az őszi kertben?

Ha a fenti teendők készen vannak, nincs idő hátradőlni. Gondoljuk át még a fagyok előtt, mely növények igényelnek segítséget az átteleléshez. A fagyvédelem lépései:

 1. Cserepes növények elhelyezése a pincében.
 2. Örökzöldek formára nyírása (így kevésbé tesz kárt bennük a hó súlya).
 3. Évelők visszavágása.
 4. Érzékeny, de fagytűrő növények tövének takarása (ez történhez mulccsal, levelekkel vagy akár rőzsével).

Összefoglalás: Az ősz változatos kerti munkákat tartogat. Szüret, talajgondozás, ültetés, fagyvédelem… Ha ezeket az aprónak tűnő feladatokat elvégezzük, a zord téli időben is biztonságban tudhatjuk kertünket.

Őszi munkálatok az ingatlanon

A családi házban élőknek érdemes még ősszel belevágni egy kis felújításba, hogy a telet már sokkal gazdaságosabban tudják átvészelni. Ha még egyáltalán nincs szigetelés a házon, akkor első lépésként érdemes még ősszel gyorsan leteríteni a padlásfödémre. Ez a legolcsóbb és leggyorsabb módja a hőszigetelés javításának.

A falak hőszigetelését érdemes egybekötni az ablakok cseréjével, ha szükséges. A kettő együtt már kicsit rizikósabb ősszel, de ha csak a falat kell szigetelni, akkor abba még érdemes belevágni.

Login

Lost your password?