0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti munkák októberben – Kertgondozok.hu

Kertgondozási tanácsok. Aktuális kerti munkák októberben

1.) A gyümölcsfákról a gyümölcsmúmiákat szedjük le és semmisítsük meg. A hónap elején a fákra helyezzünk enyvgyűrűt a téli araszoló ellen. Most és novemberben ültessük a gyümölcsfákat és a lombhullató díszcserjéket és -fákat. A rózsát 4-5 cm-rel mélyebben helyezzük a földbe, mint a szemezés helye. A tűlevelűket és más örökzöldeket ebben a hónapban bőségesen öntözzük meg, hogy a tél kárósító hatásától megvédjük. A pázsitot drótseprűvel gereblyézzük át és nyírjuk le. A hónap végén – enyhe idő esetén november elején is – a fagyérzékeny virággumókat és -hagymákat (dália, gumósbegonia, kardvirág, kánna stb.) szedjük fel a talajból. Kevés kivétellel most ültetjük a liliomokat, hagymáikat a mezei pocok rágása ellen rácsos cserépben helyezzük a földbe. Téli csokorba magszárak vághatók. A díszfű, a szamárkenyér, a tündérfürt, a magas harangvirág és a medvetalp töveinek száraiból néhányat hagyjunk meg. Szép látvány a téli kertben. A zöldségfélék betakarítása után a területet takarítsuk le, az alaptrágyát (istállótrágyát) szórjuk ki, és ássuk fel a talajt. A téli saláta és más zöldségnövény fölé húzzunk fóliát, amit szélvihar ellen erősítsünk meg. A kerti tóban az elöregedett tavirózsát fiatalítsuk meg, és új növényeket ültessünk. A madáretetőket helyezzük ki, hogy a madarak odaszokjanak. Az edényekbe ültetett növényeket ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk kártékony rovar. Ha szükséges, kezeljük le, és csak utána vigyük be a házba teleltetni. Ablakba helyezett cserépbe első alkalommal most vethető a kerti zsázsa.
2.) A rendszeres fűnyírás véget ér októberben. Az utolsó egy vagy két alkalommal emeljük meg a vágási magasságot és seperjük le az eső- vagy harmatcseppeket fűnyírás előtt. Ügyeljünk a szélekre is. Juttassunk ki kombinált gombaölő szer + műtrágya keveréket, folytassuk a gyephibák kijavítását és fejezzük be a hasogató gereblyézést, a levegőztetést és a talajkeverék kiszórását, ha ezek átcsúsztak az előző hónapról.
Seperjük össze a lehullott faleveleket. Ássuk ki a durva fűcsomókat, majd vessük újra a felületet, de még jobb, ha gyeptéglákat fektetünk le a csupasz foltokra. Szükség esetén jutassunk ki mohaölő szert. Új gyep kialakításakor a magvetést már be kell fejezni erre az időre, gyeptéglafektetéshez viszont ez az optimális hónap.

Kerti munkák októberben – Kertgondozok.hu
5 (100%) 3 szavazat

Login

Lost your password?