0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti munkák májusban – Kertgondozok.hu

Kertgondozási tanácsok. Aktuális kerti munkák májusban

1.) Az elvirágzott cserjéket tisztítsuk meg, a tavaszi hangát vágjuk vissza, hogy bokrosodjon. A bimbós vagy elnyílt, konténerben nevelt rododendront félárnyékos helyre és mészszegény, humuszos talajba ültetjük ki. Ne feledkezzünk el a gyümölcsfák kártevői elleni védekezésről. Az elnyílt hagymás virágok (tulipán, nárcisz) magszárait törjük le. Az elvirágzott évelőket tisztítsuk ki. A magasra növő évelők (pl.szarkaláb) bokrait kössük össze, esetleg egy karót is szúrjunk melléjük. A vásárolt virágzó cserepes növények kiültethetők a kertbe. Most kell kiültetni a dáliát, a kánnát, a fréziát és kardvirágot is. A haszonkertben igény szerint kapáljunk, öntözzünk és rendszeresen trágyázunk. A zöldség- és fűszernövények szakaszos vetése is időszerű. A fagyosszentek után a fagyérzékeny zöldségnövények magja a szabadba vethető, illetve az előnevelt palánta (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, tök) kiültethető. A karfiol egy-két nagy külső levelét a rózsára hajtva törjük meg, ezáltal a termés szép fehér marad. A balkonon és az ablakpárkányon lévő ládák beültetése is aktuális, és teraszon elhelyezett egynyári virágokat, illetve a muskátlit, a fuksziát, a gumós begoniát és az alacsony nebáncsvirágot kiültetni.

2.) Palántát csak megbízható helyről vásároljunk, így nem érhet meglepetés, hogy a törpe paradicsom folyton növő lett, vagy a tölteni való paprika helyett almapaprikánk termett. A legjobb a saját magunk által nevelt palánta, így biztosak lehetünk, hogy a Lugas paradicsom a fagyokig fog teremni, vagy az Édes alma paprika nem lesz csípős. A palánták ültetésénél vigyázzunk arra, hogy a paprika és a káposztafélék ne kerüljenek mélyebbre, mint ahogy a palántanevelő helyükön voltak. A paradicsom könnyen hoz oldalgyökeret a szárán, így azt tehetjük mélyebbre, sőt el is fektethetjük, ha túl elnyurgult a fényhiánytól a palántánk.
Babvetés: válasszunk sárga és zöldhüvelyű fajtát is. A zöldhüvelyű bokorbab nyugaton sokkal elterjedtebb, mint nálunk. Próbáljuk ki, sokkal zsengébb, nem szálkásodik olyan hamar, így nem igényel olyan gyakori szedést, mint a sárgahüvelyű fajták. Főzeléknek és vegyes köretnek is kiváló. A karós baboknak vetés előtt alakítsuk ki a támrendszerét. Négy karót szúrjunk le a földbe egy 0,5 x 0,5 m-es négyzet sarkain, majd kössük össze 1,5-1,7 m magasságnál. A karók mellé vessünk 2-3 szem babot. A fagyasztóba szánt babot ráérünk másodvetésben termeszteni, a korai salátafélék, retek, spenót helyére vetve június-júliusban.
Az uborkát érdemes hálóra felfuttatni, így nem fertőződik meg a talajról a peronoszpórával, és öntözéskor száraz marad a lombja. Vegyük figyelembe locsoláskor, hogy lehetőleg csak a növények tövére juttassuk a vizet az uborkánál és a paradicsomnál is. A levélre kerülő víz elősegíti a gomba spórák bejutását a növénybe.
Permetezéshez használjunk csalánlevet, és úgy tervezzük meg a kertünket, hogy a növénytársítások által kedvező kölcsönhatást biztosítsunk kiskertünkben, “öngyógyító vegyes kertet” hozzunk létre. Például: a hagyma és a sárgarépa kölcsönösen riasztja egymás kártevőit: a hagyma- és a sárgarépalegyet. A paradicsom és az uborka mellé ültessünk fokhagymát, így kevesebb esélyt adunk a gombás betegségek kialakulásának. A paradicsom és a zeller óvják a káposztaféléket a levéltetvektől, ezek “cserében” a zellert megvédik a zellerrozsdától. A borsikafű (csombor) elriasztja a babról a fekete babtetveket. A körömvirág és a büdöske távol tartják a fonálférgeket. Mindig vessünk ezekből a zöldséges ágyások közé is! A sarkantyúka magához vonzza a levéltetveket, ezzel kevésbé károsítják azok a többi kultúrnövényt. A kapor majdnem minden zöldségnövényre előnyös hatású. Serkenti azok csírázását és fokozza ellenálló képességüket. A bazsalikom uborka mellé vetve óvja azt a lisztharmattól és odavonzza a méheket a beporzáshoz.

3.) Folytassuk a fűnyírást, szükség szerint növeljük a gyakoriságot, csökkentsük a vágási magasságot a nyári szinthez közelítve.
A vágás magassága magyarországi viszonyok között:
1. Veszélyes A durva füvek elnyomják a finomabbakat                6 cm felett
2. Első osztályú, durvább fokozatú gyep tavasszal,                                                                                          ősszel vagy szárazságban                                                                     4-5 cm
3. Első osztályú, durvább fokozatú gyep nyáron                              3.5 cm
4. Első osztályú pázsit tavasszal, ősszel és szárazságban             3 cm
5. Első osztályú pázsit nyáron                                                                   2.5 cm
6. Veszélyes tönkre megy a fű                                                                   2 cm alatt

Május a legjobb hónap a gyomirtásra. Ügyeljünk arra, hogy a kezelést szép időben végezzük , amikor száraz a fű és nedves a talaj. Ha a gyepben egynyári perje vagy here előfordul, gereblyézzük fel a foltokat fűnyírás előtt. A talaj általában nedves májusban, de előfordulhatnak hosszabb, szárazabb időszakok. Ilyenkor öntözzünk bőségesen, mielőtt feltűnnének a vízhiány nyilvánvaló jelei.

Kerti munkák májusban – Kertgondozok.hu
5 (100%) 3 szavazat

Login

Lost your password?