0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti munkák júniusban – Kertgondozok.hu

Kertgondozási tanácsok. Kertészkedés, kertgondozás, kerti munkák júniusban

1.) A most érő gyümölcsök (cseresznye, meggy, ribiszke, köszméte, szamóca) madarak elleni védelmére gondolni kell. A gyümölcsfákat tápoldattal trágyázzuk meg, és a talajt mulcsozzuk. Nedves időjárás esetén a gombás betegségek (lisztharmat, ribiszke mikoszferellás betegsége) gyorsan fellépnek, erre fokozottan figyeljünk. A fák, cserjék, sövények alakító metszését el kell végezni. A rózsa elnyílt virágait rendszeresen vágjuk le. Hasonlóképpen törjük ki a rododendrom magszárait, ezzel a következő évi virágok kialakulását segítjük. A kétéves virágok magvetését elkezdhetjük (júliusban is folytatható). A tavaszi primula szétszedhető és átültethető. Másodvetésben még sokféle vetőmagot vethetünk, és a gyorsan növő egynyáriak (estike, porcsinrózsa, nyári ciprus) is alkalmasak az üres foltok befedésére. A nyári hőségben hamar kiszárad a talaj, amit mulcsozással (takarással) akadályozhatunk meg. Ez a takarás a gyomok elnyomása ellen is kitűnő, mivel legtöbb gyomnövény fényre csírázik, így kapálás után, amint a földfelszín közelébe kerül csírázásnak indul. Mulcsozáshoz fenyőkérget használjunk. A hónap végétől augusztusig ültessük ki az őszi krókuszok és az őszi kikerics hagymáit. Jelöljük meg a szaporításhoz jónak ítélt, bőtermő szamócatöveket. A spárgaágy talaját a szedési időszak végén (június 15.) egyengessük el és trágyázzuk be. A zöldségágyakat bőségesen öntözzük. A paradicsomot kössük fel, a kacsokat törjük ki. A tököt, a dinnyét, az uborkát permetezzük, öntözzük, és talajukat sekélyen kapáljuk meg. Esős időben a zöldséges ágyásokat tápoldattal trágyázzuk. A kései zöldségfajtákat ültessük ki a letermett növények után. A téli endíviát, a retket és az őszi zöldségféléket most kell vetni, és most van a szakaszos vetés még jó eredményt hozó, utolsó időpontja. Június 10. után a szobanövényeket felfrissülésre a kert árnyékos helyeire kivihetjük.

2.) Júniusban vethető: árvácska, sárga viola, kék nefelejcs, százszorszép, törökszegfű, zergevirág, évelő sóvirág, kankalin és Grenadin szegfű.
A rózsákat rendszeresen vágjuk vissza, amint elnyíltak, 2-3 levéllel a virág alatt. A levéltetvek ellen csalán lével permetezzünk és használjunk lombtrágyát kéthetente. Az elvirágzott évelőket (szarkaláb, cickafark, csillagfürt, égőszerelem, szirti ternye) vágjuk vissza, így előfordulhat, hogy újból virágot hoznak. A tavaszi hagymás virágokat, amint elsárgul a levelük, szedjük fel, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Amint megszáradtak, megtisztíthatjuk a levelektől és a külső héjaktól.
A kaktuszokat fokozatosan tegyük napsütötte helyre (a szobából, ha egyből a tűző napra visszük megégnek a levelek!), így jobban fejlődnek, és virágot is hoznak. A betegségek és a kártevők elleni permetezés mellett figyeljünk a növekvő termések ritkítására is. Almás termésűeknél egy-egy gyümölcs 10-15 cm távolságra legyen. Ne sajnáljuk leszedni az apró terméseket, mivel így zamatosabb és nagyobb méretű gyümölcsöket szüretelhetünk. A vízhajtásokat mindig távolítsuk el, hogy ne vonják el a tápanyagot a gyümölcstől. A lisztharmattal fertőzőt fiatal hajtásvégeket vágjuk le és égessük el. A földiepernél szórjunk fűrészport a termés alá, hogy ne érintkezzen a földdel. Az indákat rendszeresen távolítsuk el, a penészes gyümölcsöt szedjük össze, hogy ne fertőzze meg a többi termést.

3.) Megkezdődik a rendszeres fűnyírás, kéthetenként vagy akár hetenként, ha a talaj nedves. Hosszan tartó szárazság esetén emeljük meg a vágási magasságot, és ne használjunk fűgyűjtő tartályt. Ez a hónap a nyári tápanyag utánpótlás és gyomirtás időszaka. Ha kifakult a gyep, alkalmazzunk gyorsan felszívódó nitrogénműtrágyát. Helyi kezeléssel irtsuk ki azokat a gyomokat, amelyek túlélték az előző kezelést. Fontos a fűnyírás előtti gereblyézés. A széleket is nyírjuk rendszeresen, és készüljünk fel a nyári öntözésre. Meleg időben könnyen megkeményedhet a talajfelszín, ezért öntözés előtt érdemes azt sekély lyuggatással enyhén meglevegőztetni.

Kerti munkák júniusban – Kertgondozok.hu
5 (100%) 1 szavazat

Login

Lost your password?