Kertgondozás – Kertépítés – Zöldhulladék elszállítás – Kertgondozok.hu - Kertgondozás – Kertépítés A-Z-ig.
0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti munkák januárban.

Kertgondozási tanácsok. Aktuális kerti munkák januárban

1.) Havazás vagy száraz fagy után nézzünk körül a kertben. Az ágyásokba lehetőleg ne lépjünk be, és a szigetelő hóréteget hagyjuk sértetlenül. Hóembert csak az utakra és agyepfelületre építsünk. A növényeket is károsító sózást az utakon is kerüljük, lehetőség szerint homokkal, fűrészporral, környezetbarát jégmentesítővel szórjuk be  a jeges utakat. Hó mentes napokon az évelő ágyakat tisztítsuk meg. A hosszú hatástartalmú alaptrágyát (komposzt, tőzegtrágya, istállótrágya, szaruforgács, mész, csontliszt) szójuk ki. Az enyvgyűrűket távolítsuk el. Kártevők ellen permetezzünk fagy mentes időben. A kerti szerszámokat nézzük át, tisztítsuk meg, és az elhasználódott vagy nehezen javítható eszközök helyett szerezünk be újakat. A fagyban csírázó növények( boglárkafélék, encián és a legtöbb primula) magvait vessük el. Az ültetési tervet elkészíthetjük , és a kiválasztott növényeket rendeljük meg. Az ősszel kiszedet virághagymákat és gumókat ellenőrizzük. Vázába fűzfa,   som, nyírfa, aranyfa, mogyoró, égerfa ésvadgesztenyeágat vághatunk.

2.)  Kinti tennivalóink közül a legfontosabb, hogy nagy hó esetén a díszcserjékről, tűlevelű bokrokról távolítsuk el a havat, hogy ágaik ne törjenek le. Fagymentes napokon, főként, ha csapadékban szegény telünk van, locsoljuk meg a tűlevelű fáinkat, örökzöld cserjéinket. Fagyérzékeny évelő virágainkat, fűszernövényeinket takarjuk be falevéllel, rőzsével. Gyümölcsfáink metszésével várjunk februárig, csak a gyenge növekedésű fákat, bogyós cserjéket metszhetjük, de ezeket is csak –2 C fok feletti hőmérsékletnél.

3.) Ne feledkezzünk el a jól beállt gyepről sem. A lehullott faleveleket távolítsuk el, ezen kívül nincs különösebb feladatunk ebben a hónapban. Segíteni nem tudunk a nedves és hideg időben, viszont annál többet árthatunk, ha járkálunk a fagyos vagy tocsogós gyepen.

Kerti munkák januárban.
4.6 (91.11%) 9 szavazat

Login

Lost your password?