Kerti munkák februárban

Kertgondozási tanácsok. Februárban elvégezhető kerti munkák

1.) Tegyünk ellenőrző körutat a kertben. Némely gyom ( pl. egyéves perje) már irtható. A pázsitból a mohát drogériában kapható vasszulfáttal irtsuk ki. Öntözőkannában 10 liter vízben 50-80 g-ot feloldunk, és az oldatunkkal kb. 10 m2 gyepfelületet  beöntözünk. Egy hét után a már megbarnult mohát erősen gereblyézzük ki. Az örökzöld fákat és cserjéket védjük az erős napsugárzástól. Az évelő ágyban és a sziklakertben a fagy hatására felemelkedet gyökereket nyomjuk vissza a talajba. A rózsák metszése enyhe időjárású vidékeken elvégezhető. Fagymentes napokon örökzöld vagy nyáron, illetve ősszel virágzó fák, cserjék ültetését elvégezhetjük. Az évelő ágyakat szedjük rendbe, az öt évnél idősebbeket felásás és talajjavítás után fiatal növényekkel ültessük be. A hónap végén , ill. márciusban a kertben lévő virágtartókba és balkonládákba a vásárolt kétéves virágokat (százszorszépet, árvácskát, nefelejcset) beültethetjük. A zöldséges ágyásokat készítsük elő. Az idős magok csírázóképességét csíráztatással ellenőrizzük. Rendeljünk vagy vásároljunk új magokat. Némely zöldségfaj ( saláta, hónapos retek, spenót, hagyma és palántaneveléshez a káposztafélék (korai fejes káposzta, karfiol, brokkoli, kelkáposzta) és egyéves virág magját melegágyba vagy házunkban cserépbe, illetve ládába vessük el.

2.) Kertünkben a legfontosabb tennivaló februárban a gyümölcsfák metszése és ezt követően a lemosó permetezés. A metszéshez ismernünk kell a gyümölcsfák termőrészeit, az egyes fajok élettani tulajdonságait, a koronaformákat. Javasolom, hogy szakemberrel végeztessük el ezt a munkálatot, vagy segítséggel,szakkönyvek tanulmányozásával kezdjünk hozzá, hogy ne okozzunk több kárt, mint hasznot a beavatkozásunkkal. A helyesen megmetszett korona szellős (befelé növő ágakat eltávolítjuk), nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. Őszibaracknál a levélsodrosodás, kajszinál és a szilvánál a monília károkozása csökkenthető a körültekintően elvégzett metszéssel. A sebkezelés (fa géllel) és a metsző szerszámok fertőtlenítése sem elhanyagolandó.

Februárban már kijuttathatjuk a komposztot és a komplex műtrágyákat a gyümölcsfák köré, és a zöldségeskertbe. Végül ne feledkezzünk meg az énekesmadarak etetéséről se. Kevés ember tudja közömbösen szemlélni a fagyos, téli napokon eleséget kereső madarakat. Az etetéshez legjobb a napraforgó mag, ezt a legtöbb madár szívesen megeszi. Ne adjon a madaraknak sózott szalonnát, sem kenyeret !

Login

Lost your password?