0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti munkák áprilisban – Kertgondozok.hu

Kertgondozási tanácsok. Aktuális kerti munkák áprilisban

1.) A gyümölcsök virágait az éjszakai fagyok ellen védeni kell. A fal mellett levő lugast fóliafüggönnyel védhetjük. Hűvösebb vidéken a rózsát ilyenkor metsszük. A nyári orgonát az új hajtásokig vágjuk vissza, az aranyfát (forsythiát) ritkítsuk ki. A kártevők elleni védekezésnek is itt az ideje, legyünk tekintettel a virágzásra és a méhek védelmére. A csonthéjasoknál réztartalmú szert használjunk a monília ellen.
Az esős április kedvez a gombás betegségek terjedésének, szükség esetén gombaölő szerrel védekezzünk. Ha a pázsit gombás betegséggel fertőzött, az erre alkalmas speciális szerekkel vagy bordói lével védekezzünk ellene. Gyümölcsösben jutassunk ki gyümölcsfáink köré komposztot vagy komplex műtrágyát, jól bekapálva a talajba. Trágyázáshoz gyorsan ható nitrogéntrágyát használjunk. Az április nagyon kedvező ültetési idő a ribiszke, a köszméte, a rózsa, az örökzöldek és az ősszel virágzó fák, cserjék számára. Az évelő virágok is most ültethetők, enyhe időjárású vidéken pedig a dália, a kardvirág, a házban elvirágzott jácint is. Hűvösebb éghajlaton a dália csak a fagyosszentek után kerülhet a földbe. Némely zöldségnövény és kétéves virág előnevelt palántái szabadba ültethetők, az előcsíráztatott korai burgonyát ültethetjük április elején. Áprilisban vethetünk még sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, spenótot, retket, velőborsót, céklát, mángoldot, salátaféléket, káposztaféléket és csemegekukoricát is. Kukoricánál, borsónál javasolt a szakaszos vetés (1-2 hét különbséggel). Kertünk legnaposabb részében alakítsunk ki fűszernövény kollekciót. A fűszernövények sok illóolajat tartalmaznak, melyek felhalmozásához meleg, napos helyet igényelnek. Nagyon sok közülük évelő, pl. a tárkony, lestyán, rozmaring, citromfű, szurokfű, kakukkfű. Az egyévesek közül a zsázsát és a kaprot ajánlatos több lépcsőben elvetni, hogy mindig friss, zöld levelünk legyen a fűszerezéshez, salátaöntethez.
További zöldségnövények és egynyári virágok: legényrózsa (Zinnia), őszirózsa (Callistephus), bársonyvirág (Tagetes), madármályva (Lavatera), estike (Matthiola bic.) magvetése is aktuális. Egyes egynyári virágaink “csigaűzőként” hasznosíthatók, vessünk belőlük a zöldséges ágyásaink közé is. Ilyen például a pillangóvirág (Cosmos), sarkantyúka (Tropeolum), kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia), porcsinrózsa (Portulaca).
A gumósbegóniák előhajtását megkell kezdeni. A balkonládákba és a virágtartókba beültethetjük az árvácskát. A hónap közepétől kiültethetjük az előhajtatott kardvirág, dália, kánna gumókat is. Támfalak, kerítések befuttatására a hajnalka (Ipomea) és a díszbab kiválóan alkalmas. Ne feledkezzünk meg a dísznapraforgóról se, mely szoliterként vagy kerítés mellett, élénk, meleg színével szép színfoltot képez kertünkben. Tavasszal mindig csak reggel locsoljunk, hogy napközben felmelegedjen a talaj. Ne feledjük, hogy a legjobb minőségű locsolóvíz az esővíz, gyűjtsük össze egy hordóban, és azzal öntözzünk.
2.) A pázsitunk tápanyag-utánpótlása ( kombinált műtrágyát 1,5-2 dkg/m2 mennyiségben a fűnyírást követően, majd rögtön locsoljuk meg a füvünket) és gyomirtása ( szelektív gyomirtó szerrel) megkezdődhet a hó végén, feltéve hogy a fű és a gyomok egyaránt növekednek. Annyiszor nyírjuk a füvet, hogy ne nőjön túl magasra, de a gyep típusának megfelelő, ajánlott vágási magasságnál alacsonyabb se legyen. Az április hónap alkalmas a tavaszi fűtelepítésre, de az őszi vetés a legbiztonságosabb. A kikopott részeket felülvetéssel is kiigazíthajuk. Ássuk ki a durvább füvekből álló foltokat, töltsük fel a mélyedéseket finom talajjal, és vessük be fűmaggal vagy gyeptéglával. Ellenőrizzük az új gyeptéglákat és a hézagokat töltsük fel, ha szükséges.

Kerti munkák áprilisban – Kertgondozok.hu
5 (100%) 2 szavazat

Login

Lost your password?