0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Kerti dísznövények védelme – Fertőző betegségek és kártevők

Az ismerteteken kívül számos egyéb károkozók és kertevők megjelenhetnek kertünkben, ennélfogva a védekezés lehetőségei rendkívül szerteágazóak. Mindenképpen törekedjünk elsősorban a megelőzésre, biztosítsuk növényeinknek az optimális életfeltételeket, és csak a legvégső esetben nyúljunk vegyszerekhez, mert esetleg nehezen helyrehozható hibát követhetünk el alkalmazásukkal. A természetben pl. a kártevőknek természetes ellenségeik élnek, amelyek tömeges elszaporodásukat megakadályozzák, de rendkívül érzékenyek a vegyszerekre. Helyezzünk ki madárodúkat, óvjuk a békákat, sünöket, mert sokat segíthetnek a rovarirtásban. Ha más megoldás nem adódik, csak akkor használjunk kemikáliákat, de ehhez feltétlenül kérjük szakember segítségét.

Vírus

Különböző elváltozásoknak az okozói, melyek károsítják a növényeket, pl. sárga vagy sárga pöttyös, barnás csíkos, torzult, mozaikos, foltos vagy kifakult erezetű levelek.
A szár, a levelek és a virág torz, a növény visszamarad a fejlődésben, vagy törpe növésű lesz. Terjedhetnek virágporral, hazavihetjük a beszerzett szaporítóanyaggal, palántával. A szerszámaink által okozott sérüléseken átterjedhet a betegség az ép növényre, leggyakoribb vírusvektorok a rovarok.
Védekezés: A vírusoktól fertőzött növényt meggyógyítani nem lehet, ezért csak a fertőzés megelőzésére tehetünk lépéseket. A szívó kártevők a beteg növényről a másikra telepedve átvihetik a kórokozót, ezért ezek elszaporodását meg kell akadályozni. Vírusmentes szaporító alapanyagokat vásároljunk. A fertőzött növényt az állományból emeljük ki és égessük el.

Baktériumok

Lágyrothadás

A baktériumos lágyrothadás a növény nyirkos, nedves, párás részeit, elsősorban az ilyen helyeken lévő sérüléseket fertőzheti meg.
A sérüléseket okozhatják szívó, rágó rovarkártevők, de a gondatlan művelés közben a szerszámok is felsérthetik az ép részeket. A gyenge ellenálló képességű, túlöntözött, túlzottan megműtrágyázott növények küzött a kórokozó gyakrabban jelenik meg és terjed el. A fertőzést a sárguló levelek jelzik.
Védekezés: Vásároljunk fertőzésmentes növényeket, és tartsuk jó kondícióban azokat.Csapadékos időben növényeinknek nagyobb figyelmet szenteljünk, mert a sikeres védekezés a probléma korai felismerésével egyszerűbb.
A beteg részeket távolítsuk el úgy, hogy az egészséges részekre ne vigyük át a fertőzést, majd égessük el.

Gombabetegségek

Levélfoltosság

A levélfoltosság általánosan elterjedt gombabetegség, elsősorban nedves körülmények között fertőz. A leveleken apró sárga vagy barnás foltok jelennek meg. Ha nem védekezünk, a gombák tönkretehetik a leveleket, és az elhanyagolt növények egy része elpusztulhat.
Védekezés: Egészségesen, jó kondícióban tartsuk növényeinket. Tartsuk tisztán a kertet, mert a betegséget okozó spórák a fertőzött leveleken a kerti szemétben is áttelelnek, A régi, elhalt leveleket vágjuk le a növényekről, és égessük el.
Sajnos nem kerülhető el a vegyszeres védekezés, amit már kora tavasszal szükséges elkezdeni. A rézpótló permetezőszereket
(Dithane M 45, Zineb, Orthocid, Buvicid stb..) felváltva és egymással kombinálva használhatjuk. A permetszerek alkalmazásában kérje szakemberek segítségét.
Rozsdabetegség

A rozsdabetegség leggyakrabban a muskátlit, az oroszlánszájat és az őszirózsát fertőzi meg. A betegség jellemző tünetei a levélen, a száron, kis dudorok formájában megjelenő, sárgásbarnás szinű spóratelepek. Az erősen fertőzött levelek elpusztulnak.
Védekezés : A beteg leveleket égessük el. Mésztartalmú, rézpótló vagy szisztemikus gombaölő szerekkel permetezzünk, az érzékenység figyelembevételével.
Szürkepenész

Ez a betegség csapadékos, párás időben rendkívüli kártételekre képes. A megtámadott növény hajtásán, levelein, de a virágon is szürke molyhos penészfoltok hatalmasodnak el.
Védekezés: A fertőzött részeket távolítsuk el, ha szükséges, az egész növényt égessük el. A betegség megfékezésére jól beváltak a felszivódó (szisztemikus) gombaölő permetszerek.
Lisztharmatgomba

A leveleken és a fiatat hajtások felszínén, főleg nyáron és ősszel, a száraz időszakokban jelennek meg a lisztes, fehér bevonatot képző gombtik. A fertőzött részek eltorzulnak, a növény pedig legyengül a fertőzés következtében.
védekezés: Kéntartalmú, kénpótló vagy szisztemikus gombaölő
szerekkel permetezzünk a fertőzés észlelésekor.
Peronoszpóra

Ez a gombabetegség szerencsére az egynyári és évelő növényeket ritkábban fertőzi meg. Főleg nedves, esős időben terjed. A levél felszínén sárgás foltok észlelhetők, míg a fonákján szürkés bevonat található. Erős fertőzés esetén a növény kondíciója leromlik.
A fertőzés észlelésekor réztartalmú, rézpótló vagy felszivódó szerekkel kéthetente permetezzük a növényt.
Fuzárium, hópenészbetegség

A fenti betegség főleg a fűféléket és némelyik virágzó növényt is megbetegíti.
Védekezés: Réztartalmú, rézpótló vagy felszívódó permetszereket alkalmazhatunk.
Palántadőlés

Ez a gombabetegség a fiatal növényeket fertőzi meg a gyökéren és a talaj fölötti szárészen. A leírt helyen a szár megbarnul, és elsorvad, a palánta eldől. Gyorsan terjed a fertőzés, ezért az észlelés után azonnal szükséges elkezdeni a védekezést. Ritkább vetés esetén megfelelő szellőztetéssel a betegség nem képes elhatalmasodni. Permetezzük le a palántákat pI. Dithan M 45 vagy Orthocid gombaölö szerekkel.
Hervadás

Amikor növényeink annak ellenére is hervadni kezdenek, hogy kertünk talaja nedves, nagy valószínűséggel egy veszélyes talajlakó gomba fertőzte meg növényeinket.
A kórokozó a talajban él, a gyökéren át jut a szervezetbe, és ennek következtében válnak működésképtelenné a szállítónyalábok a szarban.
védekezés: A beteg növényt nem tudjuk meggyógyítani, azt el kell távolítani az állományból.
Javasolt a talajcsere vagy az erre a betegségre érzékeny fajok (őszirózsa, margitvirág) mellőzése a virágágyásból.
Fekete gyökérrothadás

A fertőzött növény levelei megsárgulnak, majd hervadnak,a gyökerek megfeketedve elpusztulnak. Ettől a betegségtől leggyakrabban a muskátlik és a kerti oroszlánszájak szenvednek
Védekezés: Talajcserével vagy évente változó helyre történő, körültekintő kiültetéssel (vetésforgó).

Szívó kártevők

Ezek a kártevők legyengítik a növényeinket. A kártétel miatt a fejlődés lelassul, egyes növényi részek vagy az egész növény torzul. A szívó kártevők terjesztik a különféle betegségeket is (pl. vírusok, baktériumok).

Levéltetvek

A kártevők 1-3 mm nagyságú, zöld, fehér, szürke, sárga, fekete színű, kolóníában élő rovarok. Általában a fiatal hajtások csúcsán vagy a levelek fonákján növényi nedveket szívogatnak. Az ürüléküktől fényes, ragacsos a növény. Ez az ürülék a hangyák kedvelt tápláléka, gyakran szaporodnak el rajta a különféle penészgombák.
Kevés kártevő jelenléte esetén megoldás lehet erős vízsugárral leverni, vagy puha anyaggal letörölni a kártevőt. Készíthetünk házilag káliszappanoldatot, vagy főzhetünk csalánlevet, de erős fertőzés esetén csak vegyszeres permetezéssel (pl. Pírímor) küzdhetjük le.

Atkák

Hosszabb ideig tartó, egyenletesen meleg, száraz időjárás esetén szaporodnak el. A kártevők apró, piros, sárgás, zöld, barna vagy fekete színű, pókszerű rovarok, gyakran csak nagyítóval láthatóak. A hajtáscsúcson vagy a levelek fonákján szívogatnak, melynek következtében a levelek torzulnak, elsárgulnak és lehullanak. Jellegzetes tünet a finom pókhálószerű szövedék a fiatal részeken.                                                                                               Védekezés: Enyhe télen nagy számban telelhetnek át a kártevők, ezért kora tavasszal, metszés után tél végi lemosó permetezés (Biola, Agrol, gyümölcsfaolaj) szükséges. Száraz, meleg időjárás esetén öntözzük, zuhanyoztassuk gyakran a növényeket. Tenyészidőben atkaölő permetszerekkel (Mitac, Nissuron stb.) Védekezhetünk.

Pajzstetvek

A gyakran mozdulatlan kártevő 1-5 mm nagyságú, kerekded, zöldes-sárgás barna pajzs alatt szívogatja a növény nedveit. Újabban megfigyelhető változat a viaszos pajzstetű, mely vatta szerű bevonata alatt elrejtőzve még a vegyszeres védekezést is megnehezíti. A leveleket és a szárat károsítják. Erős fertőzés esetén a növény Fényessé, ragacsossá válik az ürüléktől, melyen penészgombák szaporodhatnak el.
Védekezés: Kis egyedszámnál a kártevőket levakarhatjuk a növényeinkről, ezután káliszappanoldattal alaposan permetezzünk. Erős fertőzöttség eseten kora tavasszal olajtartalmú permetszerekkel (Biola, Agrol, gyümölcsfaolaj) védekezzünk, tenyészidőszakban felszívódó rovarölő szereket szükséges alkalmazni.

Tajtékos kabóca

A kifejlett rovar rózsaszín, 3-4 cm nagyságú. A kártevő jelenlétét a száron található habos, ragacsos anyag teszi bizonyossá. Ebben a védőburokban fejlődnek ki a rovar lárvái, a növény nedveit szívogatva táplálkoznak. Gyakran rakja petéit a lángvirágokra és a margitvirágra.
Védekezés: A habot mossuk vagy törüljük le, aztán rovarölő szerrel permetezzünk.

Rügypoloska

A rügypoloska 5-6 mm nagyságú, zöld színű rovar.
Legkomolyabb kártételét a dáliákon tapasztaljuk. E nedvszívó poloskák jelenlétéről a ráncos, torz levelek, elszáradó bimbók vagy a féloldalasan kinyílt virágok tanuskodnak.
Védekezés: Rovarirtó szerekkel történik.

Üvegházi molytetű (tripsz)

A tripszek 1-2 mm nagyságú fehér rovarok. Ha megmozdítjuk a fertőzött növényt, a molytetvek felröppennek, és egy közeli helyre rejtőznek el. Általában a levélfonákon szívogatják a növény nedveit, a levelek megsárgulnak és lehullanak.
Védekezés: Gyenge fertőzés esetén megoldás a csalánfőzettel vagy a káliszappanoldattal való permetezés. Tömeges elszaporodása esetén felszívódó rovarölő szert szükséges alkalmazni.

Rágó kártevők

Hernyók

Különféle fajok hernyói számára jelentenek táplálékot a virágágyi dísznövények. Egyes fajok megrágják a leveleket és a szárat, mások a leveleket összesodorva bebábozódnak a dísznövényeken.
Védekezés: Kis egyedszám esetén szedjük össze a hernyókat, nagy kártétel esetén felszívódó rovaröIő szerrel permetezzünk.

Gyökérrágó férgek, lárvák és hernyók

Gyökérrágó lepke hernyója
Vincellérbogár lárvája
Bagolypille hernyója
Cserebogárpajor
Drótféreg
Védekezés: A fenti kárlevük ellen a talajba bedolgozott talajfertőtlenítő rovarirtó szerek jelentik a védekezés hatékony lehetőségét.

Gyászszúnyogok

Az apró fekete rovarok ártalmatlanok, de a lárvák a fiatal palánták gyökereit rágva oly mértékben károsíthatnak, hogy jelentős veszteség lesz a végeredmény.
Védekezés: Mérsékelt, de elégséges öntözés beállításával, rovarölő szerek hasznalatával.

Földibolha

Talajban élő, néhány mm nagyságú, fekete színű ugró rovarok leggyakrabban a fiatal keresztes virágú növényeket károsítják. A növény levelein, szárán okoznak sérülést a rágásukkal, aminek következtében a fiatal növények gyakran elpusztulnak.
Védekezés: A levélen megjelenő első lyukak észlelése után rovarölőszerekkel védekezzünk.

Fülbemászók

A fülbemászók éjjeli kártevők, napközben elrejtőzve pihennek a talajban vagy más árnyékos, nyugodt helyen. Gyakran a virágokat károsítják, csúffá rágva a sziromleveleket.
A dáliák, a rézvirágok, a violák és a margitvirág károsul rendszeresen általuk.
Szedjük össze a rovarokat amennyiben túlzott mértékben elszaporodnak, rovarölő szerekkel védekezzünk.

Aknázólégy

Az apró lárvák károsítanak, kirágjak a levél belső, zöld szöveteit. A rágott részek kezdetben fehér színűek, később kiszáradva megbarnulnak. Nagy egyedszám kártétele esetén a növények elpusztulhatnak.
Védekezés: Felszívódó rovarölő permetszer alkalmazásával.

Ászkarákok

A kert hűvösebb részén, nyirkos helyen gyakran találunk a téglák, rönkök alatt apró, szürke 5-10 mm nagyságú, szelvényezett, tojásdad páncél alakú, lapos rovarokat. Ha napközben megzavarjuk, a fény elől azonnal elbújnak. Éjszakai kártevők, számtalan virágos kerti növény zöld részeit rágják.
Védekezés: Éjszakai permetezéssel, amikor a rovarok aktívak.

Csigák

A meztelen- és a házas csigák is a növény zöld részeivel táplálkoznak. Jelentősebb kártételre a veszedelmes meztelencsigától számíthatunk. A kisebb, fiatal növényeket teljesen lerághatja. Kártételét a leveleken rágott lyukak és a fénylő, nyálkás “lábnyoma” jelzi.
Jelenléte a sűrű ültetésű, árnyékos, nyirkos, párás, vizes helyeken gyakori.
Védekezés: A kereskedelemben megvásárolható csigaölő szerek rendszeres használatával megakadályozható a tömeges elszaporodás.

Vincellérbogár

A szürkésfekete, 1 cm-es méretű, éjjel aktív kártevő a leveleket rágja. A lárvaalak a talajban él, és a gyökereket pusztítja.
Védekezés: Éjjel, lámpa fényénél összeszedhetjük a növényeket rágó egyedeket, vagy rovarölő permetszerrel irthatjuk. A lárvákat parazita fonálférgek telepítésével hatékonyan elpusztíthatjuk

Emlősállatok

Vakond

Száraz időszakban a rendszeres öntözés a pázsitban vagy virágágyásokban az elszaporodó rovarok után kutatva bosszantó kárt tud okozni a gyökerek durva károsításával.
Védekezés: Ne pusztítsuk el az állatot, vakondcsapdával fogjuk be, és másokat nem zavaró helyen engedjük szabadon. Elemmel működő elektromos vakondriasztó készülékkel távol tarthatjuk az ágyásoktól.

Kutya és házimacska

A fiatal állatok játék közben nagy felfordulást tudnak csinálni az ágyásokban. A neveletlen kutya elássa a fölös táplálékot, majd alkalmas időben előszedi, miközben nem igazán vigyáz törékeny növényeinkre. A macska pedig gondosan eltakarja, a laza, szárazabb virágágyi talajjal kötelességtudóan bekaparja ürülékét, miközben kárt tesz az elvetett magvakban és a fiatal palántákban.
Védekezés: Hát nem egyszerű a feladat. Dédelgetett kedvenceinkről lévén szó, nem igazán gyakorlat a fentebb írt kemikáliákat alkalmazni. Javíthatunk a helyzeten, ha a célterületet őrölt borssal – csípős paprikával – beszórjuk. Újabban már megvásárolhatók az elektromos kutya- és macskariasztók is. És a témához kapcsolódva egy utolsó megjegyzés a cicákat szerető és akár több állatot is örökbe fogadó állatbarátok számára: Tiszteljék a közelben lakó embertársaik türelmét, kiemelten a szomszédok közül is a szorgalmasan kertészkedőkét. A cicák nagy felfedezők, és mindig a legjobban művelt, rendszeresen gondozott ágyásokat választják.

Kerti dísznövények védelme – Fertőző betegségek és kártevők
4.8 (96.47%) 17 szavazat

Login

Lost your password?