Gyep gondozása – Gyepgondozás – Gyepápolás I.

Gyep gondozása – Gyepápolás I.

A gyepet a szakszerű nyírás és ápolás teszi pázsitgyeppé. Nem kevesebbet állítunk ezzel, mint hogy a pázsitalkotó növények megjelenésének minősége tőlünk függ. Ugyanabból a pázsitfűmag keverékből egyaránt előállítható a minden igényt kielégítő finom szálú pázsitgyep, és a rémálmainkban kísértő durva füves, pázsitnak csúfolt gyomtenger, a ruderália.

Pázsitalkotó növények:

ANGOL PERJE (Lolium perenne)
Gyors fejlődési erélyű, fényes levélfonákú, jól telepíthető, taposást tűrő és igénylő bokrosodó fűfaj. A tápanyag és vízellátásra érzékeny, az árnyékot nem bírja. Az ápolási hiányosságok hatására 3-4 éves élettartamú, zsombékosodó, csomós gyepet ad. Gyakori hengerezést igényel. Pázsit magassága 4-5 cm. Sok szárhajtást fejleszt, ezért nyesedék eltávolítás nélkül szüksége van a gyepszellőztetésre. Lazabokrú fűfaj, tehát a virágágyásba nem terjeszkedik be, viszont a sérült pázsit foltokat sem növi be magától. Tűri a nitrogénterhelést.

RÉTI PERJE (Poa pratensis)
Nehezen telepíthető, de ha sikerült megtelepíteni, akkor jól terjeszkedő, hosszú életű tarackos pázsitgyep-alkotó. A taposást nem igényli, de az igénybevétel tűrése jó. Tápanyag és vízellátásra érzékeny, napfény igényes, minőségi pázsitot biztosító fűféle. A tarackokról sűrűn gyepesedő, a sérüléseket gyorsan benövő, jó önfelújító képességgel rendelkező pázsitfű. Pázsit magassága 3-5 cm. A nyiradékot érdemes minden nyírás után eltávolítani, mert a növény tarackjaival belenő a filcesedő felsziní rétegbe, és később ez kiszáradva a gyep ritkulását okozza. A talajszellőztetés hiányára érzékeny. A mély szellőztetők is eredményesen alkalmazhatók, különösen a gyökérfejlődési időszak előtt. Az angol perjével társítva, az annak kiritkulását követő években átveszi a helyét a pázsitban, de csak akkor, ha telepítéskor az angol perje növényállományra vonatkoztatott vetőmag aránya nem haladta meg a 15-20%-ot. Legkedvezőbb pázsitalkotó társnövénye a vörös csenkesz.

VÖRÖS CSENKESZ (Festuca rubra)

Keskenylevelű, tarackos, sűrűn gyepesedő, de lassan tarackoló növény. Pázsitgyep-alkotóként előnye, hogy egy ütemben fejlődik a réti perjével, ezért nagyon jól társíthatók. A nyírási magasság 3-5 cm. Napfény igényes, de jól tűri a szárazságot és az árnyékot is. Az “árnyékfű” pázsitkeveréknek egyik fontos alkotó eleme. A pázsitban a réti perje a napos, míg a vörös csenkesz az árnyékosabb részeken határozza meg a pázsit minőségét. A gyenge, vagy rosszul élezett fűnyíróktól hajlamos a kiszőkülésre, vagyis a nyírás után a rostok a levél végen maradnak levágatlanul, míg a sejteket kiüti közülük a kicsorbult vagy a élét nem tartó rótációs kaszaszerkezet.

TARACKOS VAGY FEHÉR TIPPAN ( Agrostis alba)
Kevés keverék alkotó része. Az indás fű nagyon igényes, a vetőmagja pedig drága. Gyakori nyírást és rendszeres öntözést igényel sok tápanyaggal. Csak automataöntözésre berendezett kertek díszgyepjét alakíthatjuk ki belőle. A legjobb minőséget a hengerkéses fűnyírók alkalmazásával érhetjük el rajta. A golfpályák célterületén, a “green”-eken 3-5 mm magasra nyírva alkalmazzák.

NÁDKÉPŰ CSENKESZ (Festuca arundinacea)
Lazabokrú, a szálfüvek közé besorolt, pázsitgyepre alkalmassá nemesített fűfaj. Erős növekedésű, durva, széles levelű pázsitot ad. Pázsit magassága 5-7 cm. Kemény, fegyelmezett fenntartást igényel. Szárazság tűrő, de szárazon tartva gyenge minőségű, mondhatni csúnya gyepet ad. Tápanyag igényes. Gyenge nitrogén ellátás mellett, a kielégítő öntözés ellenére sem ad jó minőségű pázsitot. Megritkult pázsiton zsombékot, csomókat képezhet. Mélyen gyökerező, jó tápanyag hasznosító növény, ami lejtős területek talajvédelmére nagyon alkalmas. A fenntartás színvonalát jól jelzi.

A pázsitgyep nyírása

A gyepet a rendszeres és szakszerű nyírás teszi pázsittá. A nyírás hatására javul a gyep minősége, növekszik a tömöttség, sűrűbb lesz a pázsit. A sűrűbb hajtások vékonyabb és keskenyebb leveleket nevelnek, ami javítja a minőséget. A nyírás idejét, gyakoriságát a füvek fejlődési üteme határozza meg. Általános szabály, hogy a fű magasságának csak a 30%-át szabad eltávolítani, és csak olyan mértékig, hogy a nyírás után a fűszálon több levél is maradjon. Ez azt jelenti, hogy a 4 cm pázsit magasság biztosításához a gyepet a 6 cm magasság elérésekor nyírni kell. Ekkor a levágott száron még marad két-három megnyírt levél is esztétikailag szép megjelenését és szép zöld színét biztosítja. Ha a fű megnyúlik, akkor a levelek belenőnek a fűnyíró vágási magasságába és ezt követően levéltelen, szalmasárga tarlót kapunk, ami ezután beszárad. Az elpusztult hajtások szármaradványait gyakori gyepszellőztetéssel távolíthatjuk el. Az újra sarjadáshoz több idő kell, de ezt követően megszépülhet a pázsit. A fű magasságának egy harmadánál többet levágva a nyírás gyökérpusztulást okoz, ez pedig maga után vonja a pázsit pusztulását. A fűnyíráshoz többféle GARDENA termék közül választhatunk, legyen az késes, damilos, akkus, vagy akár mechanikus fűnyíró eszköz. A fűnyírógépek közül választhatjuk a forgókéses kaszaszerkezetű vagy a hengerkéses típust egyaránt. A rotáció késes fűnyírók kaszaszerkezete a pázsit fölött vízszintesen forognak és a magasabb füvet is le tudják vágni. A kés forgó mozgása tépve vágja a füvet, ami ha nem elég éles, akkor roncsolt végű leveleket eredményezhet. Vannak olyan gépek, amelyek ezen túlmenően még tovább aprítják a levágott füvet és szétterítik a pázsit alá, mulcsoznak. Ezzel a módszerrel tápanyagot tartanak vissza a területen. A nitrogénnel jól ellátott gyepen természetes úton lebomlik, de a le nem bomlott szármaradékot esetenként gyepszellőztetővel össze kell gyűjteni, vagy számolni kell a filcesesdés okozta leromlás megjelenésével. A hengerkéses fűnyírók ollószerűen vágnak, a késhenger és az alsókés edzett, tapadásmentes nemesacélból készül, ami nagyon szép metszési felületet ad és a füvek is jobban alkalmazkodnak hozzá. A levágható fű magassága behatárolt, a pázsit mélysége viszont az egy centiméteres határ alá is vihető. Előnye, hogy kézi meghajtású változata is beszerezhető, használata nem jár zajhatással és a fűnyírás akár testedzési programba is illeszthető. A GARDENA elektromos vagy akkumulátoros Suhanó hengerkéses változatok ajánlhatóak a kerti pázsitok fenntartására.

Login

Lost your password?