0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Gyep gondozása – Gyepgondozás – Gyepápolás II.

Gyep gondozása – Gyepgondozás – Gyepápolás II.

Tápanyagellátás:

A nagyobb díszértékű és igénybevételt is tűrő pázsitok általában igényesebbek a vízre és a tápanyagra. Fenntartásuk magasabb színvonala a nyíráson kívül a tápanyagpótlás szakszerűségében is megnyilvánul. A tápanyagellátás minősége befolyásolja a pázsitgyep sűrűségét, levél színeződését, szárazság-, hő-, és nem utolsó sorban igénybevétel tűrőképességét, betegség ellenállóságát, valamint a tápanyag túladagolásból eredő környezetszennyezését. A tápanyag kijuttatása műtrágya formában történhet, ami lehet:
1. szemcsés-vízben azonnal oldódó (pl.Substral Növényvarázs gyeptrágya)
2. szabályozott tápanyag leadású ( granulátum)
3. folyékony- öntöző vízzel permetezéssel juttatunk ki a gyepre.

A tápelemek

A nitrogén a fű legfontosabb tápanyaga. Elősegíti a gyakori vágások után a hajtások regenerálódását, a pázsit sűrűségének kialakulását, javítja és erősíti a fű zöld színét, javítja a gyep szárazságtűrését. A nitrogén tartalmú műtrágyákat a hatóanyag hozzáférés szerint a következő csoportba oszthatjuk:
– vízoldható gyors és lassú
– szabályozott tápanyag leadású

A vízoldható nitrogén tartalmú műtrágyák jellemzője, hogy hatóanyaga:

1. gyorsan felvehető a füvek számára,
2. a talajból gyorsan ki- vagy elmosódhat,
3. a fű levelét megégetheti a rátapadó szemcse, ha nem kap idejében csapadékot,
4. kevésbé drágák,
5. a vegetációs időben gyakrabban, de kis adagokban alkalmazzák,
6. hajlamosak a talaj pH csökkentésére,
7. hűvös és meleg időjárás esetén is egyaránt jó hatékonyságúak.

Az ebbe a csoportba tartozó műtrágyák hatóanyag szerint a következők:
ammóniumnitrát, ammóniumszulfát, kalcium nitrát, kálium nitrát, karmabid.

A lassú vagy szabályozott tápanyag leadású műtrágya-csoport jellemzője:

1. a talajtípus, hőmérséklet, levegő és vízellátási tényezők szabályozzák, hogy a hatóanyag milyen gyorsan válik elérhetővé a növények számára,
2. megbízhatóbb a folyamatos nitrogénforrás miatt,
3. közepes és alacsony vízben oldódás,
4. lassú a kimosódása, ezért a növény előbb tudja felvenni, mint ahogy kimosódhat,
5. ritkán égeti meg a pázsit levelét,
6. drágább a hagyományos műtrágyáknál,
7. biztonságos használat,
8. hűvös időjárás esetén nem elég hatékony,
9. folyamatos tápanyag-utánpótlás.

Ebbe a csoportba tartozó műtrágyák, mint a SUBSTRAL gyeptrágya gyomirtóval, SUBSTRAL gyeptrágya mohairtóval vagy akár a SUBSTRAL starter trágya, hosszúhatású tápanyag szolgáltató képességük révén a fű igénye szerint juttatják ki a tápanyagot.

A foszfor is nélkülözhetetlen makroelem a füvek számára, ami nagyon sok növényélettani folyamatban vesz részt. A foszfor a fiatal növényi részekben fordul elő nagyobb mértékben. A füvek kevesebb foszfort vesznek fel, mint nitrogént vagy káliumot. A foszfor különösen létfontosságú a telepítés után a csíranövény növekedési és fejlődési állapotában. Stimulálja a gyökérképződést, fejlődést és a bokrosodást, ezzel elősegíti a növény gyökérváltási időszakának sikeres túlélést. A meglévő gyepeken a foszfor vagy kálium-hiány csökkenti a hajtásképzést, a szár növekedési ütemét. A növények foszfátellátása szempontjából a legfontosabb, hogy a foszfátok a növények által könnyen felvehetők legyenek. Az alkalmazható foszfor műtrágyák a Szuperfoszfát porított (16-18%) és szemcsézett (17-19%) alakban, a por alakú Nyersfoszfát (30%), valamint különböző hatóanyag arányú N:P:K kevert és komplex műtrágyák.

A kálium, a nitrogéntől és foszfortól eltérően, nem építőeleme a szerves anyagnak, mégis nélkülözhetetlen a növény növekedési és fejlődési folyamatában. A pázsitgyep relatíve nagy mennyiséget igényel a káliumból, de csak a második helyen van a nitrogén után. A fiatal, növekedésben lévő hajtásrészek nagy mennyiséget tartalmaznak. Amennyiben a talajban bőségesen áll rendelkezésre kálium, a fű hajlamos többet tárolni belőle, mint ami az életfolyamataihoz szükséges. Ezt a fokozott felvevő képességet “luxusfogyasztásnak” is nevezik. A felvett kálium hajlamos a növényi részekből való kimosódása, mivel ionos formában halmozódik fel a növényben. A legtöbb K-műtrágya vízben oldódik, ezért ionjai gyorsan összekeverednek a talaj ionjaival. A leggyakoribb káli műtrágyák a klorid tartalmú kálisó, a KCI, ami 60% hatóanyagot tartalmaz. Mivel a fűfélék nem klorid érzékenyek, ezért igen gyakran alkalmazott formátum a pázsitgyep termesztésben. A kénsavas kálium-szulfát hatóanyaga 50%, olyan gyepeken javasolt az alkalmazása, ahol savanyító hatása pozítiv irányban érvényesül, vagyis a talaj pH értéke magas, és a csökkentése kívánatos. Kálium túladagolásból eredő kár alig fordul elő, hacsak nem a sóhatás jelenik meg, mint károsító tényező. Felléphet viszont az ion antagonizmusból eredő, közvetett kártételt okozó, magnézium és kálcium hiányt előidéző hatása, mint legismertebb tünet.

Műtrágya kijuttatás

A nitrogénellátás tervezésénél a gyorsan oldódó műtrágyákat (tápoldat vagy vízben oldódó kristályos szerkezetű műtrágya) több részletben megosztva, esetenként a gyepen kiváltott színhatás alakulásától függően javasolt kiadni. A szabályozott tápanyag kijuttatását a termékismertetőben közölt javaslat szerint célszerű végrehajtani. A nitrogén hiány első színeződés tünete a fű sárgulása. Ez elsősorban a gyors hatású műtrágyák nitrogén szintjének lecsökkenése után következik be. A kijuttatási hibák a pázsit foltos elszíneződésében jelentkeznek. A műtrágyázáshoz különböző eszközöket használhatunk. A szerkezet lehet ejtve szóró vagy röpítő tárcsás megoldású. Mindkét megoldás gyakran alkalmazott módszer a kisebb felületek kézi kezelésénél is. A GARDENA Comfort és Classic szórókocsik, a nagy rugalmasságú szóró henger, vagy akár a szórásszélesség jelölő henger időtakarékos és praktikus szórást tesznek lehetővé. A szóró gépek pontos beállítása fontos a műtrágya adag és a szórás átfedés szempontjából. A felesleges átfedés nitrogén hatóanyagnál, pl. a többlet műtrágya miatt sötét, míg a kihagyott részek a tápanyag hiány miatt világos foltokat, csíkokat eredményeznek. A kijuttatás ideje a műtrágyától is függ. A gyorshatásúakat megosztva, évi több adagban adjuk ki. Magyarország legismertebb műtrágya családja a SUBSTRAL kitűnő minőségben kínálja a gyep ápolásához szükséges tápanyag utánpótlási megoldásokat. Az egyenletes méretű granulátumok lehetővé teszik a gyep tápanyagellátását. Természetesen a SUBSTRAL gyeptrágyák felhasználási javaslata eltérő időintervallumokat követel, így pl.:

– Starter gyeptrágyát (NPK 18:22:5) áprilistól – szeptemberig,
– Hosszú hatású gyeptrágyát (NPK 22:5:10) márciustól – augusztusig,
– Őszi gyeptrágyát (NPK 16:0:16) augusztustól – októberig,
– Gyomirtós gyeptrágyát (NPK 22:5:5) márciustól – augusztusig,
– Mohairtós gyeptrágyát (NPK 18:0:0) márciustól – szeptemberig,
– Növényvarázs gyeptrágyát (NPK 30:10:10+ME) áprilistól – szeptemberig.

A Starter gyeptrágya foszforban gazdag, hosszú hatású műtrágya, melyet magvetés vagy gyepszőnyegezéskor ajánlatos használni. Hatástartama: 100 nap.

A hosszú hatású gyeptrágya elősegíti a gyepnövények növekedését a nagymennyiségű nitrogén tartalmával. Finom szemcsés granulátum egyenletes tápanyagellátással. Hatástartama: 100 nap.

Az őszi kondicionáló gyeptrágya nagy nitrogéntartalma vassal és mangánnal van kiegészítve. A nitrogén mellett a kálium tartalma is jelentős, melynek a nyár végére leromlott pázsitok regenerálásában van jelentősége. Hatástartama: 100 nap.

A gyomirtós műtrágya kiirtja a gyepben megjelenő kétszikű gyomokat, természetesen a megfelelő és szakszerű gyepfenntartás elengedhetetlen a későbbi gyomok megjelenésének elkerülése érdekében. Hatástartama: 100 nap.

A mohairtós műtrágya vas-II-Szulfátot tartalmaz, így a gyepben megjelenő moha kiirtására hivatott. A mohairtás és a gyep trágyázása egyben oldható meg. Hatástartama: 100 nap.

A növényvarázs gyeptrágya kristályos formája vízben tökéletesen oldódik, mikroelemekkel kiegészítve segíti a gyepnövények fejlődését. Használata egyszerű , ugyanis 5-6 alkalommal kell alkalmazni egy szezonban. Egy az egyben oldható, ami azt jelenti, hogy a 350 grammos kiszerelésű Növényvarázsból 350 liter tápoldatot lehet készíteni, ez a rendkívüli gazdaságosságról árulkodik. Használatával gyors és látványos minőségjavulást érhetünk el, rövid hatástartam mellett.

Login

Lost your password?