Fűnyírás tippek

Fűnyírás tippek

fűnyírás tippek

fűnyírás tippek

Ha a filmekből indulunk ki, akkor füvet nyírni mindenki tud, igaz? Bekapcsolod a fűnyírót és kész, nem kell ezt bonyolítani. Olyan ez, mint a gyereknevelés, ért hozzá az ember, tanulni se kell. Vagy mégis?

A kert sem olyan egyszerű, de ha tudjuk a fűnyírás titkait és buktatóit, akkor számunkra lehet egyszerű az egész.

A fűnyírást elő kell készíteni, megfelelő minőségben kell elvégezni, és pont jó időközzel kell csinálni, ennyi az egész. Megnézzük részletesen?

Fűnyírás tippek – előkészítés

A fűnyírás célja, hogy a fű szép legyen. Ehhez rendszeresen kell locsolni, ami azt jelenti, hogy naponta legalább egyszer, de inkább kétszer meg kell locsolni a gyepet, és a növényeket akár kézi erővel, akár automata rendszerrel.

Mielőtt elkezdjük a fűnyírást, a szemetet, nagyobb ágakat, leveleket szedjük össze. Ha kopasz foltok vannak a gyepen, érdemes felülvetést alkalmazni. A fűnyírót tisztítsuk meg fűnyírás előtt és ellenőrizzük a késélességet is.

A biztonságos fűnyíráshoz megbízható Gardena fűnyíró a legjobb megoldás, amit a gardenaweben.hu webáruházban szerezhet be!

Fűnyírás tippek – mikor nyírjuk a füvet?

Általánosságban igaz, hogy hetente érdemes nyírni a füvet, hogy ne nőjön meg túl magasra, inkább széltében terjeszkedjen. Akkor lesz erős és bokros.

Ha nagyon meleg vagy száraz az időjárás, akkor nem kell hetente nyírni, mert akkor kiég. A hosszabb fű leárnyékolja saját magát és ezzel enyhíti a hőség ártalmait.

Fűnyírás tippek – mekkorára nyírjuk?

Átlagos időjárási mellett, a heti fűnyírással, a gyep fűnyírás utáni magassága legyen nagyjából 3,5-5 cm.

Általános szabály, hogy a fű magasságának maximum 1/3-át szabad csak egyszerre levágni, mert az ennél erőteljesebb visszavágás már megviseli a fű, a gyep egészségét.

Fűnyírás tippek – mikor szabad füvet nyírni?

Mindenképpen száraz időben érdemes füvet nyírni. És megkönnyíti az életünket, ha a hét azonos napján tudjuk végezni a fűnyírást, mert így nem lesz elfelejtve, és nem válik rendszertelenné.

A fűnyírás idejét a törvény is szabályozza, mert hangos tevékenység, és a szabadban végezzük, a szomszédok bosszúságára. Érdemes tájékozódni a lakhelyünkön érvényes szabályokról.

Fűnyírás tippek – biztonság

A fűnyírást mindig éles pengéjű géppel végezzük, mert ha nem, akkor az roncsolni fogja a fűszálakat, sőt rosszabb esetben ki is tépheti őket! Ha a fű talaja nagyon száraz, szintén roncsolhatjuk a fűszálakat. Ilyen esetben inkább locsoljuk be egy nappal korábban. Fűnyírás közben, ha egy mód van rá, sose húzzuk magunkra a fűnyírót, ne haladjunk hátrafelé, mert könnyen baleset érhet minket.

Összegezve

A fűnyírás fontos tevékenység a gyep egészsége, és a keret egésze szempontjából is, ezért végezzük odafigyelve, rendszeresen, és biztonságosan. A fűnyírás ideje egyrészt időjárás függő, másrészt törvény is szabályozza. Tájékozódjunk, mielőtt belefogunk! A fűnyírást készítsük elő megfelelően, és miután elvégeztük, a nyesedéket ne hagyjuk a gyepen.

Login

Lost your password?