0
Ft
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Biológiai növényvédő szerek és ápoló szerek

Mire jók a biológiai növényvédő szerek?

Bodza: leveléből készült főzet kipermetezése megelőző védekezés lehet lisztharmat, rovarok és hernyók ellen. Mezei pocok ellen a következőképp használható: egy zárható edényt megtöltünk bodzalevéllel, felöntjük vízzel és a napon erjedni hagyjuk. Ezt az oldatot az üledékkel együtt a pocok járataiba öntjük.

Csalán:főzethez vagy –forrázathoz 10 liter vízbe 150 gramm száraz növényt vagy port használunk. Trágyaléhez 50 liter vízhez 2 kilogramm csalánport teszünk és erjedni hagyjuk. Trágyázáshoz ebből 1-5 litert vízzel felhígítunk 10 literre. Tömény csalánoldat talajjavításhoz, levéltetű ellen és komposztkezeléshez használható. Ehhez 10 liter vízbe 150 gramm száraz vagy 1 kilogramm friss növényt használunk, és hígítás nélkül permetezzük a növényre, illetve öntözzük a talajra. Kártevők ellen és a növény ellenállóságának növelésére egész évben alkalmazható.

Dipel: Bacillus thuringiensis-tartalmú biopreparátum. Dísznövények, alma, kukorica, hernyókártevői ellen.

Fehér ürümből készült tea vagy főzet szederatka, levéltetű és ribiszkerozsda ellen permetezőszerként használható.

Fekete nadálytő: a növényt – csalánnal együtt, vagy anélkül – 10 napig vízben erjesztjük. Az oldat biológiai trágyaként használható.

Gilisztaűző varádics: oldata permetezőszerként vagy talajra öntözve kártevő rovarok, rozsda, lisztharmat ellen használható télen, nyáron vagy ősszel. 30 gramm száraz növényt (port) 1 liter vízben felfőzünk és kihűlés után használjuk fel. Friss növényből 1,5 kilogrammot főzünk 5 liter vízben; 1:1 arányban vízzel hígítva alkalmas permetezésre.

Gyermekláncfű: főzet és trágyalé formájában felhasználható komposztjavításra, serkenti a növekedést és javítja a termés minőségét. 10 liter vízhez 1 kilogramm friss levelet használunk, és az oldatot tízszeresére hígítjuk. Ez permetezésre és talajra öntözve is használható. Tavasszal és ősszel kedvező hatású.

Páfrányokból (Dryopteris filix-mas és Pteridium aquilinum) készített főzet vagy trágyalé a káliumhiányt megszünteti, hatásos a pajzstetű és vértetű ellen. A hígított trágyalével a komposztálódás serkenthető. A friss páfránylevelet kíméljük, ehelyett vásároljunk szárítmányt. Ebből 10 literre 500 grammot használjunk. Az oldat tízszeresére hígítható, és egész évben permetezhetünk vele.

Szemcsés szóda: borús napokon vagy esténként használható lisztharmatós fák permetezésére. 10 liter vízben egy maroknyi szódát feloldunk, és tél végétől a veszélyeztetett növényeket (köszméte, rózsa stb.) 6 hetenként alaposan lepermetezzük.

Thiokvant: kvassziakivonat levéltetvek ellen almatermésűek, csonthéjasok, paprika, paradicsom, káposztafélék, dísznövények védelmében.

Zsurló: vöröspók és egyéb atkák ellen hatásos, és a növények ellenállóságát növeli levélsodrodással, varasodással, rozsdával, lisztharmattal és peronoszpórával szemben. Permetlé készítése: 1 kilogramm zsurlóport 50 liter vízben vagy 1 kilogramm friss zsurlót 10 liter vízben 10 napig erjesztünk, és permetezéshez tízszeresére hígítva használjuk. Egész évben használható permetezésre, de különösen rügyfakadás előtt a legfontosabb növényvédelmi munka. Gombás betegségek ellen a zsurlótea is hatásos permetezőszer. Ehhez 3 liter vízhez 100 gramm durvára vágott, szárított zsurlót  használunk. Ezt 15 percig főzzük és 10-15 szeresére hígítjuk.

Biológiai növényvédő szerek és ápoló szerek
5 (100%) 3 szavazat

Login

Lost your password?