Sapka – univerzális védőfelszerelés

Óvjuk meg magunkat a megfázástól sapkával a téli túra során vagy a téli kerti munkák alkalmával!

Sapka - Fülvédős téli sapka
Sapka – Fülvédős téli sapka

Ha nem akarjuk, hogy lefagyjon a fejünk vagy a fülünk az őszi, téli kirándulásokon, mindenképpen szerezzük be már most a számunkra megfelelő sapkát, amellyel sikeresen védekezhetünk a hideg és a megfázás ellen. A Vándor Túraboltban többféle sapka beszerezhető, számos méretben, színben és kivitelben. Megrendelhető innen többek között polár vagy kötött sapka, láthatósági sapka, pamut vagy baseball sapka, valamint fülvédős téli sapka is.

Sapka – univerzális védőfelszerelés
5 (100%) 1 szavazat

A tökéletes kert titkai

Zöldhulladék elszállítás ma már nem gond

zöldhulladék elszállítás
zöldhulladék elszállítás

Mindannyian szeretnénk olyan környezetet teremteni a ház körül, ahol öröm tartózkodni. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy ezért nem csak meg kell dolgozni, de az elért állapot fenntartása is lényeges. A természet utat tör magának, és a tavaszi kertépítés során álomszépen megvalósított virágágyások és sziklakert gyomossá válhatnak az idők során, ha nem figyelünk oda rájuk. Hasonló a helyzet a gyeppel, melynek kapcsán a rendszeres fűnyírás merül fel feladatként. A beteg fáktól jobb mihamarabb megszabadulni, de a kerti tó időnkénti tisztítására is célszerű ügyelni. A konyhakert is kizárólag akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha nem hagyjuk elgazosodni. Vannak bizonyos területek, amelyeket célszerű térkővezni, vagy a megfelelő csúszásmentes burkolóanyagokkal ellátni.

Sokan szívesen bográcsozunk, sütögetünk a kertben, ám ezekhez is meg kell teremteni a megfelelő, higiénikus és tiszta helyszínt. A hangsúly gyakran éppen a tisztaságon van, ami nehezen lenne elképzelhető akkor, ha halmokban állnának a levágott gallyak és a gyomok a kertben. A keletkezett zöldhulladékot érdemes elszállíttatni zöldhulladék elszállítás igénybe vételével, hiszen legtöbbünknek sem időnk, sem kedvünk nincsen a komposztálás feladataival foglalkozni. S hogy milyen megoldást érdemes választani a zöldhulladék elszállítására? Sokaknak elsőként a konténerbérlés jut eszébe, pedig létezik ennél méret tekintetében kiszámíthatóbb és főként olcsóbb megoldás. A kisteherautóval történő zöldhulladék elszállítás-hoz ráadásul gyakran olyan szolgáltatások is társulnak, mint a fakivágás, a gallyazás, vagy éppen a hulladék autóra pakolása.

A tökéletes kert titkai
5 (99.58%) 48 szavazat

Zöldhulladék – Zöldel zöldhulladék elszállítás

Kerüljön vissza a természetbe a zöldhulladék!

zöldhulladék vissza a természetbe
zöldhulladék vissza a természetbe

Rengeteg zöldhulladék keletkezik nap, mint nap, ezért fontos, hogy odafigyeljünk ennek megfelelő összegyűjtésére, hiszen ezzel a környezettudatossággal elősegítjük a természet megóvását. A fa- vagy bokornyesedék, a lenyírt fű, a kitépett gyom jobb, ha összegyűjtésre, majd komposztálásra kerül, és a természet körforgásának része lesz, mint ha elégetnénk, vagy egy szemétlerakóra kerülne. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a zöldhulladék gyűjtésekor másfajta hulladék ne kerüljön a zsákba. A zöldhulladékok összegyűjtésére egyébként léteznek kifejezetten erre a célra beszerezhető zsákok is.

Zöldhulladék – Zöldel zöldhulladék elszállítás
4.1 (81.36%) 176 szavazat

Mulcsozás és földmunka

Mulcsozás elengedhetetlen a díszkertben

mulcsozás - fenyőkéreg
mulcsozás – fenyőkéreg

Ha láttunk már kirepedezett, széttöredezett altalajt, ami ki van téve az időjárás viszontagságainak, rögtön megértjük a talajtakaró mulcsozás fontosságát!

Mielőtt a kerti tereprendezéshez kezdenénk, tervezzük meg a kerti utakat, növény ágyásokat, a  pihenőket.

Ezzel el is dől, hogy milyen és mekkora növényeket lehet majd ültetnünk, ill. mekkora ágyásokra lesz szükség! Egy kert kialakításakor az elsődleges cél az legyen, hogy örömünket leljük benne, ne pedig az állandó tennivalót lássuk!

A kerti ágyásokat jelőljük ki! Kialakításukkor a talajlazítás az első lépés! Ha gazos, gyomnövényes a terület, akkor a földmunkák előtt, mindenféle képpen gyomírtás ajánlott!

Miután meglazítottuk a talajt, és az altalajt megtisztítottuk, a területet néhány hétig hagyjuk álni, ha időnk engedi, mert ekkor a földben maradt gyommagvak még kicsírázhatnak, amit utána eltávolíthatunk! Ezek a munkák után ültethetjük be az ágyásainkat, és utána kiteríthetjük takarófóliát ( agroszövet vagy geotextília ) az altalajra! Vannak akik a fóliát terítik ki először, és az ültetendő növények helyén kivágják a takarófóliát. Mind két megoldás jó, döntsünk ízlésünk szerint! Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy a mulcsot ( általában fenyőkéreg ) egyenletesen szét osszuk a növények között, a fólián. Így megvédjük az altalajt és a fóliát is, a naptól, a széltől, ami nagyon gyorsan kiszárítaná a talajt ill.tönkre tenné a takarófóliát!

Tehát a mulcsozás megóvja a talajt és a növényeinket!

A mulcs felel:

–  a gyomgátlásért, a kiszáradás ellen,

–  a növény gyökérzetének védelméért,

–  a talaj hőmérsékletéért!

Ezek után már csak a megfelelő fenyőkérget kell kiválasztanunk a különböző igények és feltételek szerint!

Fenyőkéreg mulcsozás!

Mulcsozás és földmunka
5 (99.43%) 35 szavazat

Tavaszi lemosó permetezés 2016

Tavaszi lemosó permetezés
Tavaszi lemosó permetezés

„Egymást követő nyári hőhullámok, hosszú szárazság után felhőszakadások”- összegzi a tavalyi nyarat egy januári szakcikk. Mi sem élveztük, a növényeink is kínlódtak. Az idei évben sem várhatunk mást, úgy tűnik, hogy a szélsőséges időjárással folyamatosan számolnunk kell. Egyszerre kell megoldanunk az öntözést és a vízelvezetést, de a tápanyagellátást is optimalizálnunk kell. Megnőtt a szakszerű metszés és a betegségeknek ellenálló fajták jelentősége. Az újonnan megjelent kártevők, kórokozók és a növényvédő szerek kínálatának a változásai nehezítik a helyzetünket. A nyolcvanas, kilencvenes évekhez képest sokkal több kihívással kell számolnunk. Az előrejelző leveleinkkel az idén is megpróbálunk segíteni Önöknek, de a legnagyobb munka a kertészre vár. Folyamatosan tájékozódjanak a várható problémákról és a megelőzésük, kivédésük lehetőségeiről!

Lassan felébrednek a fák, a mandula már rügypattanásban van. Ha ilyen enyhe marad az időjárás, hetekkel korábban kezdhetjük a tavaszi lemosó permetezés-t. Most mindenkinek ajánlom ezt az alapkezelést, ezen a télen –legalábbis idáig – nem gyérültek a károsítók.

Tavaszi lemosó permetezés 2016
5 (100%) 7 szavazat

Tavaszi lemosó permetezés

tavaszi lemosó permetezés
tavaszi lemosó permetezés

A tavaszi munkálataink következő kimondottan fontos állomása, a lemosó permetezés, melyet azonban minden esetben meg kell előznie pár igen fontos műveletnek. A bokraink és fáink törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal-mint például a kéregkaparó-gondosan átdörzsöljük. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak meg előlünk és nem szaporodhatnak tovább. Ezt követően már csupán a metszést, a száraz ágak, gallyak, az esetlegesen ősszel ottmaradt gyümölcsmaradványok(gyümölcsmúmiák) eltávolítását és az esetleges sebkezelési műveleteket (fagél, fadoktor, faplaszt, fatapasz névem ismert sebkezelővel) szoktuk elvégezni.

Nos, ezt követően már nincs más hátra, mint előre, következhet a permetezés. Ennek a tevékenységnek pontosan behatárolt, meghatározott ideje nincsen, hisz ebben a változó és olykor kiszámíthatatlan klímájú világban nem is lehetne. Az idősebb és tapasztaltabb kertészek mindig úgy vélekedtek ebben a kérdésben, hogy a tél végén, a tavasz elején kell mindezt végrehajtani. A lemosó permetezést  általában a téli fagyok elmúlásával, de közvetlenül a rügyfakadás előtt szoktuk végrehajtani, hiszen a különféle kártevők ilyenkor szokták megkezdeni pusztító tevékenységüket. A tavaszi lemosó permetezés elsődleges célja az, hogy végleg elpusztítsuk az áttelelt kártevőket, továbbá kimondottan megnehezíthetjük így aktív támadásukat az egész év során.

 

kézi 0,5 literes permetező
kézi 0,5 literes permetező

Felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen készítményeket érdemeses használni? Véleményem szerint a lehetőségek tárháza igen nagy és változatos. Kérdés az, hogy kinek mire van szüksége, milyen növényekkel rendelkezik, milyen összeget kíván erre fordítani. A különféle gazdaboltok és kertészeti áruházak, kereskedések kínálata igen nagy a különböző növényvédő készítményekből, így azt javasolnám, hogy mindenki pénztárcájához mérten és kertjének adottságait figyelembe véve könnyen kiválaszthatja a számára megfelelő permetszert. Akik bizonytalanok vagy esetleg kezdők, azoknak javaslom kikérni a szakképzett eladók véleményét, tanácsait. A magam részéről bátran elmondhatom, hogy a sokrétű réz, kén, olaj vagy kombinált hatóanyag tartalmú gombaölő és rovarölő készítmények közül leginkább a legkörnyezetkímélőbb szerek közül szoktam vásárolni. A permetszerek neveibe, típusába most valóban nem mennék bele, mindenki döntse el maga, hogy mivel és hogyan veszi fel ádáz harcát a kártevők ellen.

Következő lényeges kérdés, hogy vajon milyen permetezővel permetezzünk? Szerintem a legfontosabb, hogy a permetező hatékonyan és könnyen kezelhető legyen. A különféle gombák, kártevő rovarok egyre gyakoribbak konyhakertjeinkben, gyümölcsöseinkben, ebből fakadóan a védekezés elengedhetetlenné vált ellenük. Emellett igen nagy hasznát vehetjük a különféle permetezőgépeknek akkor is, amikor például a szerves készítményeket és a műtrágyákat juttatjuk ki kerti növényeinkre.

 

5 literes nyomáspermetező
5 literes nyomáspermetező

Olyan helyeken, ahol igen kevés növényt kell megpermeteznünk, szerintem az 500 milliliteres kézi permetező i elegendő lehet, aminek előnye a könnyű súlya és a gazdaságossága. Ezekbe a kézi készülékekbe kevéske permetszer fér egyszerre, ebből fakadóan leginkább szoba illetve balkonnövények kezelésére ajánlom. Hátránya viszont az, hogy ilyen kevéske vegyszert kimérni és állandó jelleggel utánatölteni munkaigényes folyamat. Aki egy picit nagyobb kompressziós készülékre vágyik, annak szívből ajánlom az 5 literes nyomáspermetező változatot, melyhez már hosszabbító toldat is van, így a magasabb növényeket is könnyebben elérhetjük. Meglátásom szerint ezek a permetezők a közepes nagyságú kertekben igen jól megfelelnek. Akik viszont még ennél is nagyobb területen gazdálkodnak, a háti permetezőket javasolnám. Régebben még csupán manuális (kézi) meghajtású permetezők készülékeket gyártottak, manapság azonban igen nagy megelégedéssel használják a különféle gépesített típusokat is. Ahogyan a vegyszereknél, ebben az esetben sem tisztem konkrét típusokat felsorolni, mindenki céljaihoz és anyagi lehetőségeihez mérten vásárolja meg a megfelelőt. Egyet azonban bizton kijelenthetek, kerüljön bármennyibe is az adott készülék, ha valaki a minőségre is törekszik, annak elég gyorsan meg fog térülni a vásárlás. Az lehetséges, hogy sok laikus kertész kolléga először megijed a háti permetezők árától, azonban azt sose felejtsük el, hogy egy permetező berendezés egész évben kihasználható, ezáltal kifizetődő. A zöldségeskertben, a gyümölcsösben, a dísznövénykertben végzett éves permetezések mellett igen nagy hasznát vehetjük gyepfelületeink gondozásában vagy a gyomirtásban egyaránt.

A tavaszi lemosó permetezésnél se feledjük el azokat a munkavédelmi szabályokat, melyekkel megelőzhetjük saját magunk vagy közvetlen környezetünk egészségkárosodását. Mivel ezek a szerek mindegyike méreg, ezért a velük való foglalkozás közben a tökéletes és minőségi védőfelszerelés használata erősen ajánlott.

A permetezést minden körülmények között csak száraz, szélcsendes időben végezzük, így növelve a szer tökéletes megtapadását a növényeken. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lé mennyiséggel kell végezni, amolyan áztatás szerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Igyekezzünk olyan szisztéma szerint haladni, hogy sehol sem hagyjunk ki részeket, haladjunk előre pontosan megtervezett módon. Továbbá felhívnám minden kedves kertbarát figyelmét, hogy néhány szernél bizony vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, a legtöbb készítményt szerencsére ilyenkor is lehet használni.
Egyébként minden ősszel is végzünk lemosó permetezést, ám tél végi, tavasz eleji permetezés előnye az, hogy egy zordabb, keményebb tél részben elvégezi majd a munka oroszlánrészét helyettünk. Tapasztalatok szerint évente ajánlatos megismételni.

Jó munkát, szép tavaszi időt kívánok minden kertbarátnak, kollégának!

Tavaszi lemosó permetezés
5 (100%) 10 szavazat

Tuja betegségei, tuja barnulás.

Tuja száradás
Tuja száradás

Sajnos épp elég ellensége van ennek a szegény növénynek, kezdve a gombákkal, a molyokkal, az atkákon és a kan kutyákon át a védett fénybogarakig, melyek tavaly számos életfát szárítottak csonttá az országban hónapok alatt. Sajnos a hazai klíma erőteljes öntözés nélkül egyre kevésbé felel meg pikkelylevelű örökzöldeknek.

Amit már most megtehetnek: az eleve száraz ágak levágása, hiszen ezzel a növény díszítőértéke is javul, a további fertőzést is megállíthatják, valamint a fényviszonyok is kedvezőbbek lesznek. Tápanyag utánpótlás, megfelelő öntözés, tavaszi és őszi lemosó permetezés.

Tuja betegségei, tuja barnulás.
4.5 (90%) 6 szavazat

Tavaszi lemosó permetezés – áttelelő károsítók

Berobbant a tavasz, itt az ideje az első alapozó védekezésnek. A tavaszi lemosó permetezés elengedhetetlen feladata minden kertbarátnak. Az alábbi táblázatból megtudhatjuk, hogy milyen kártevők telelhetek át.

Az Agroterm Növényvédőszereket és Szervetlen Vegyianyagokat Gyártó Korlátolt Felelősségű társaság (Peremartongyártelep, Pf. 29.) + 1 érve a lemosó permetezés elvégzésének szükségessége mellett

Gazdanövény Kártevő neve Áttelelő alak Az áttelelés helye
alma közönséges levélpirosító  alma-levéltetű Dysaphis devecta tojás rügyek közelében
alma zöld alma-levéltetű Aphis pomi tojás rügyek közelében
alma Spirea-levéltetű Aphis spiraecola tojás fás részeken
almatermésűek vértetű Eriosoma lanigerum szárnyatlan

nőstény, lárva

gyökéren, gyökérnyakon
almatermésűek almatermésűek levélatkája Aculus schlechtendali nőstény rügyekben, rügyek közelében, kéregrepedésekben
alma, cseresznye,

szilva

galagonya takácsatka Tetranychus viennensis nőstény fák kéregrepedéseiben
almatermésűek,

csonthéjasok,

szőlő

piros gyümölcsfa-takácsatka Panonychus ulmi tojás ágak hónaljaiban,

termőnyársakon

körte füstösszárnyú körte-levélbolha Cacopsylla pyri imágó kéregrepedésekben,

levelek alatt

őszibarack hamvas őszibarack-levéltetű Hyalopterus amygdali tojás rügyek tövén
őszibarack zöld őszibarack-levéltetű Myzus persicae tojás vesszőkön,

rügyek tövén

őszibarack, szilva szilva-pajzstetű Sphaerolecanium prunastri lárva fák törzsén és ágain rejtett helyeken
szőlő szőlő-levélatka Calepitrimerus vitis kifejlett atka rügyekben, kéregrepedésekben
szőlő szőlő-gubacsatka Eriophyes vitis kifejlett atka rügyekben
polifág kaliforniai pajzstetű Diaspidiotus perniciosus lárva fás részeken
polifág eper-pajzstetű Pseudaulacapsis pentagona kifejlett nőstény fás részeken
polifág közönséges takácsatka Tetranychus urticae nőstény fák kéregrepedéseiben

 

 

 

 

Gazdanövény Kórokozó neve Áttelelő alak Az áttelelés helye
őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Taphrina deformans

aszkokonídium vázágak és vesszők felületén
csonthéjasok sztigminás betegség

Stigmina carpophila

micélium, konídium vesszőkön,

leveleken

csonthéjasok leukosztómás elhalás

Leucostoma cincta – Cytospora rubescens

piknídium, micélium kéreg alatt
kajszi gutaütés

Pseudomonas syringae pv. syringae/

Leucostoma cincta – Cytospora rubescens/ Verticillium dahliae

indifferens flóraelem / piknídiummal, micéliummal a kéreg alatt/talajlakó gomba, mikroszklerócium, micélium
őszibarack

meggy,

cseresznye

pszeudomónászos ágelhalás

Pseudomonas syringae pv. syringae

indifferens flóraelem
csonthéjasok

almatermésűek

moníliás betegség

Monilinia laxa – Monilia laxa,

M. fructigena – M. fructigena

M. fructicola – M. fructicola

álszklerócium

micélium

gyümölcsmúmia,

rákos sebeken

almatermésűek ervíniás elhalás

Erwinia amylovora

baktérium fás részek felületén, azok szöveteiben
alma alma lisztharmatgombája

Podoshpaera leucotricha

micéliummal rügyekben

 

 

Tavaszi lemosó permetezés – áttelelő károsítók
4.8 (95%) 8 szavazat

Kertépítés – Falak építése

A falak ősidők óta részei a kerteknek. Falakkal kerítették körbe a szép kerteket, azok védtek a külvilággal szemben, és biztonságot adtak az ott lakóknak. A falak elsődleges jelentősége védő funkciójuk volt, külső megjelenésük kevésbé számított. Manapság viszont ez utóbbi is egyre inkább előtérbe kerül, és gyakran formaalakító elemként vagy akár díszítésként alkalmazzák őket. Megjelenésük viszont csak akkor jut megfelelően érvényre, ha hozzáértő kezek építik őket. Ma már igen kevesen vannak azok a mesterek, akik szakszerűen tudnak természetes építőanyagokból mutatós falakat építeni. Ennek többek között az lehet az oka, hogy a korszerű, könnyen felhasználható beton kiszorította a mutatósabb, de nehezebben megmunkálható termésköveket. Szabadon álló falakat általában elhatárolás, ill. a kert tagolásának céljából építenek. Ezeknek nem kell különösen nagy erőhatásokat elbírniuk, viszont mindenképpen olyan stabilra kell építenünk őket, hogy az erősebb viharokat is kibírják. Ezért minden esetben stabil alapra van szükség.
A támfalak a terep megtámasztására szolgálnak. Teraszos területen a magasabban fekvő talajréteget tartják, lehetővé téve ezzel a terep jobb kihasználását, ami a meredek rézsűkön falak nélkül szinte lehetetlen. Az ilyen falak építése előtt pontos statikai számításokat kell végeznünk, mert a feltöltések esetén a föld – a talaj jellegétől függően – még megfelelő tömörítés mellett is évekig mozoghat. Takarófalakat a már benőtt, tehát stabil feltöltések elé építünk. A lejtőt csak azért kell megtámasztani, hogy a feltöltött talaj mozgásba ne jöjjön. Ha nem tudjuk, hogy az adott támfalnak mekkora terhelést kell elviselnie, az könnyen baleseteket okozhat. Soha ne becsüljük le ezeket az erőket, és inkább szakemberrel építtessünk támfalat. A laikusok által elkövetett leggyakoribb hiba, hogy megfeledkeznek az alagcsövezésről. Esőzésekkor nagy mennyiségű víz kerül a talajba, és ha a víz alámossa a falat, akkor az könnyen elmozdulhat. Ezért feltétlenül gondoskodjunk megfelelő vízelvezetésről. Az 1 m-nél magasabb falak, a több mint 36 %-os lejtőre épült támfalak vagy az instabil talajra épített falak esetén mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét. Ennél kedvezőbb körülmények között elegendő, ha csak a számításokat és az alapozási munkákat végeztetjük szakemberrel. Ha telkünk dimbes-dombos vagy a terület erősen lejt, ne akarjunk kialakítani nagyobb sík területeket. Akerttervezők viszont megtanulták kihasználni az ilyen terület adta előnyöket, és számtalan érdekes megoldást alkalmaznak. A körülöttünk emelkedő dombok a védelem és az intim, kíváncsiskodó tekintetek elől elzárt magánterület érzését sugallhatják. A teraszos művelés lehetőséget ad arra, hogy sokféle növényt termeszszünk, és azok mindegyike jól látható legyen. Ha a ház a terület legmagasabb pontján áll, akkor gyönyörködhetünk a kilátásban, az utca felé emelkedő terület pedig véd a belátás, a por és a zaj ellen. Látható tehát, hogy a kezdetben esetleg hátrányosnak vélt adottságokat előnyösen is kihasználhatjuk. Ha a terület csak enyhén lejt, akkor elegendő a fentről kiemelt földréteget az alacsonyabban fekvő területen szétteríteni, és máris simább területet kapunk.
Ha a terület meredeken lejt, mi mégis sima felületeket szeretnénk, akkor a falak építésének megkezdése előtt jól gondoljuk végig, hogyan tagoljuk a kertet. A nagyobb sík teraszok létrehozásához és a talaj megtámasztásához ilyen esetben magas falakra van szükség. Több kisebb fallal kisméretű sík területeket hozhatunk létre, amelyek aztán megfelelő helyet kínálnak ágyások vagy éppen pihenőhely kialakítására. A falaknak nem is kell mindig tökéletesen egyenesnek lenniük. Igyekezzünk a terület természetes formáit követni, ill. alakítsunk ki töréseket, fülkéket. Így elkerüljük, hogy egy nagyméretű, egyhangú falfelület nyomasztóan hasson. Ahogy már említettük, falak építésekor olyan kérdéseket is számba kell vennünk, amelyeket csak szakember segítségével oldhatunk meg. Néhány gyakorlati tanáccsal azonban mi is szolgálhatunk: El kell kerülnünk, hogy a fal alatt felgyűljön a víz, mivel ez télen megfagy és szétvetheti a falat. Ezért szigeteljük a fal föld felőli oldalát kátránypapírral, a mögötte lévő részt pedig töltsük fel kaviccsal. Az összegyűlt vizet vagy a falon keresztül vagy alagcsővel a fal mellett kell elvezetnünk. Ha a vizet a falon keresztül vezetjük el, akkor ügyelnünk kell arra, hogy vagy el tudjon szivárogni (pl. a fal alatti kavicsrétegbe), vagy felszíni csatornán kell elvezetnünk. Meredek lejtőkön, az eróziót megakadályozandó, a fal fölé is helyezzünk elvezető csatornát, hogy a talajt egy erős esőzés se tudja lemosni. A talajtakaró növényzet is védi a talajt az erózió ellen. Talajtakarónak erős gyökérzetű növényeket válasszunk, amelyek gyorsan beborítják a talajt, viszont nem nőnek túlságosan magasra. Ne halogassuk a növénytelepítést, minél előbb átszövik a talajt a gyökerek, annál hamarabb szilárdul meg a talaj, és ez a támfalak terhelését is csökkenti.

Kertépítés – Falak építése
5 (100%) 8 szavazat

Kerti tó építése házilag 6. Vízi növények telepítése zónánként

Vízi növények telepítése zónánként - A zóna
Vízi növények telepítése zónánként – A zóna
Vízi növények telepítése zónánként - A zóna
Vízi növények telepítése zónánként – A zóna
Vízi növények telepítése zónánként - A zóna
Vízi növények telepítése zónánként – A zóna
Vízi növények telepítése zónánként - B zóna
Vízi növények telepítése zónánként – B zóna
Vízi növények telepítése zónánként - B zóna
Vízi növények telepítése zónánként – B zóna
Vízi növények telepítése zónánként - B zóna
Vízi növények telepítése zónánként – B zóna
Vízi növények telepítése zónánként - C zóna
Vízi növények telepítése zónánként – C zóna
Vízi növények telepítése zónánként - C zóna
Vízi növények telepítése zónánként – C zóna
Vízi növények telepítése zónánként - C zóna
Vízi növények telepítése zónánként – C zóna
Vízi növények telepítése zónánként - D zóna
Vízi növények telepítése zónánként – D zóna
Vízi növények telepítése zónánként – D zóna
Vízi növények telepítése zónánként - D zóna
Vízi növények telepítése zónánként – D zóna
Vízi növények telepítése zónánként - E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – E zóna
Vízi növények telepítése zónánként - E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – E zóna
Vízi növények telepítése zónánként – Díszfűvek
Vízi növények telepítése zónánként – Díszfűvek
Kerti tó építése házilag 6. Vízi növények telepítése zónánként
5 (100%) 9 szavazat